12:53 / 24.09.2021.

Autor: Šime Vičević/Dnenvik/IMS/HRT

Plenković: Svjesni smo nužnosti povećanja mirovina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HRT / IMS

Matica umirovljenika obilježava 75. obljetnicu. Najveća je to umirovljenička organizacija u Hrvatskoj s oko 279 tisuća članova. O aktualnim problemima umirovljenika u Hrvatskoj govori se na svečanoj sjednici Skupštine Matice, na kojoj sudjeluje i premijer sa suradnicima. 


Teme ove svečane sjednice su među ostalim, aktivni položaj umirovljenika u Hrvatskoj, utjecaj pandemije, ali i kako poboljšati status hrvatskih umirovljenika. Na sjednici su nazočni predstavnici Matice umirovljenika u sklopu koje je gotovo 400 udruga iz cijele Hrvatske. Na njoj je i premijer Andrej Plenković i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, te gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Hrvatska ima nešto više od milijun i dvjesto tisuća umirovljenika, a prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prosječna mirovina u Hrvatskoj je nešto više od dvije tisuće i osamsto kuna.

Premijer Plenković je rekao da je Vlada svjesna potreba umirovljenika te je, kako kaže, potrebno povećavati mirovine.

Premijer navodi da je za njegova mandata, prosječna starosna mirovina povećana za 516 kuna.

Zabrinjavajući je podatak i da hrvatsko stanovništvo stari, jednako kao što stari i stanovništvo EU, a kada se govori o omjeru radnika i umirovljenika u Hrvatskoj imamo situaciju da je na 130 radnika, 100 umirovljenika, izvijestio je za Dnevnik HTV-a, Šime Vičević.- Mirovine jesu povećane, iako nedovoljno zbog nepovoljne formule za usklađivanje, ali se nadamo da će naš premijer, kao i uvijek, pokazati razumijevanje i iznaći rješenje i za taj problem, rekla je Višnja Fortuna, predsjednica Matica umirovljenika.

- Svjesni smo nužnosti povećanja mirovina. Postupnim uvećanjem najniže mirovine za 3 posto, obuhvatit ćemo više od 300 tisuća korisnika, poručio je premijer RH, Andrej Plenković.

- Činjenica je da živimo u zahtjevnim vremenima, ali smatram da suradničkim odnosom možemo prevladati i ove izazove, istaknuo je gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!