Matici Hrvatskoj branitelji uručili priznanje "Da se ne zaboravi"

06.12.2022.

22:49

Autor: T.V./HRT/Hina

Miro Gavran, predsjednik Matice Hrvatske

Miro Gavran, predsjednik Matice Hrvatske

Foto: Neva Zganec / PIXSELL

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, dodijelila je Matici Hrvatskoj Veliku zlatnu plaketu - Da se ne zaboravi, koju je u utorak predsjedniku Matice Miri Gavranu uručio predsjednik UHBDR91.

Svečanosti u dvorani Matice Hrvatske u Zagrebu nazočni su bili članovi Glavnog odbora te kulturne institucije, branitelji i pojedini članovi matičinih Ogranaka, priopćio je predsjednik Udruge UHBDR91. Mladen Pavković.

Okupljenima su se obratili i general u miru i književnik Ivan Tolj, i sam dugogodišnji član MH, publicist i povjesničar Ante Beljo te izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja general Josip Lucić, ravnatelj Javne ustanove Veteranski centar.

Tolj je naglasio da je vrlo veliki broj matičara sudjelovao u obrambenom Domovinskome ratu i stvaranju hrvatske države. Dodao je da je Matica Hrvatska stožerna ustanova hrvatskog naroda i da nikada u 180 godina svoje povijesti nije mijenjala ime, već je proživljavala sve nevolje sa svojim narodom.

Pavković je rekao da ovim priznanjem hrvatski branitelji žele zahvaliti ovoj kulturnoj ustanovi za sve što su njezini članovi učinili i čine za hrvatsku kulturu, a poglavito za njezinu slobodu i demokraciju.

- Matica je ustanova koja ne zaboravlja ljude i događaje, bilo putem svojim mnogobrojnih ogranaka, tribina i objavljivanja knjiga. Udruga UHBDR91. u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata jednoglasno je donijela odluku da ovoj kulturnoj ustanovi dodijeli Veliku zlatnu plaketu - Da se ne zaboravi, u želji da i dalje na području kulture budu prvi, kao što su to bili mnogi njezini članovi 1971. ili mi branitelji, zajedno s njima, 1991., rekao je predsjednik UHBDR91. dodjeljujući priznanje.

Predsjednik Matice Hrvatske Miro Gavran zahvalio je braniteljima i braniteljskim udrugama te podsjetio na plodonosan i dugogodišnji put Matice na čijem je čelu, navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!