Matijašević: Presuda Sanaderu trebala je vratiti vjeru u sustav

23.10.2018.

08:29

Autor: M.M./HRT

default error photo
Matijašević jer rekao kako je javnost od presude Sanaderu očekivala nekakvu katarzu, kvalitetan antikorupcijski postupak koji bi vratio vjeru u sustav.
Prije osam godina kada je Ivo Sanader uhićen u Austriji otvorila se nada da je Hrvatska konačno krenula u obračun s korupcijom i klijentelizmom. Osam godina poslije Sanader od pet slučajeva koji se vode protiv njega još nema niti jednu pravomoćnu presudu.

Što to govori o hrvatskom pravosuđu? I je li danas uopće više bitno Sanadera spremiti iza rešetaka u svjetlu novih afera izgubljenih spisa, Hotmaila i grupe Borg? U mreži Prvog o tome su govorili odvjetnici Jadranka Sloković, Krunislav Olujić, Vesna Škare Ožbolt i novinar Andrej Matijašević.

Komentirajući presude, Jadranka Sloković je rekla kako predmet HEP nije ni trebao doći do Suda. "Postoji Optužno Vijeće koje je u dva navrata imalo priliku odlučiti o tome da li uopće postoji dovoljno dokaza za podizanje optužnice. Dakle, mi smo tvrdili da ih nema, a to se pokazalo i točnim", izjavila je Sloković.

Za predmet Hypo rekla je kako je kompliciraniji te da su od početka tvrdili da tu nema dovoljno dokaza da je okrivljeni Ivo Sanader počinio kazneno djelo za koje se tereti te da je pravna oznaka djela, odnosno primjena zakona o nezastarjevanju ratnog profiterstva sporna. Ratno profiterstvo mora nužno biti vezano uz ratne prilike i rat i ratne prilike moraju ga omogućavati. Uzimanje provizije ni na koji način nema neku specifičnu vezu sa ratom da bi mogli govoriti o kauzalnom odnosu, izjavila je Sloković. Ona smatra da se nisu poštovala pravna stajališta Ustavnoga Suda. 

Olujić se složio sa Sloković da će vjerojatno konačni pravorijek o slučaju Sanader, ne samo u ovim slučajevima, nego i u drugima biti u poziciji reći jedno  Vrhovni sud, a gotovo sigurno da će o svemu tome odlučivati i Ustavni sud. komentiraju nepravomoćne sudske odluke. Gospođo Škare-Ožbolt i Vama komentar. Škare-Ožbolt nije željela komentirati pesudu Sanaderu s obzirom da je riječ o nepravomoćnoj sudskoj odluci. No, osvrnula se na stanje u hrvatskom pravosuđu nakon svih ovih događanja. "S obzirom na dužinu ovih postupaka, na recikliranje kontinuirano predmeta koji nikako da završe, a neki nikako ni da počnu. Čini mi se da ćemo u dužini trajanja sudskih kaznenih postupaka u nekim slučajevima dosegnuti i trajanje procesa na Haškim sudovima koji su bili 20 godina i nikako nisu završili", izjavila je Škare Ožbolt. Dodala je kako se stječe dojam da je važno samo stvoriti privid da se društvo čisti od korupcije.

Matijašević je rekao kako se od hrvatskog pravosuđa može sve očekivati te da nitko nije zadovoljan ovom presudom. "Ni njegova obrana ni tužiteljstvo, u konačnici ni javnost koja je očekivala nekakvu katarzu, nekakav kvalitetan antikorupcijski postupak koji bi vratio vjeru u sustav, a dobili smo nešto upravo suprotno. Znači nekakvu sapunicu koju sve češće možemo nazivati farsom", izjavio je Matijašević.

Sloković se nadovezala rekavši kako sporovi dugo traju zbog loše pripremljenih optužnica koje dolaze na Sud sa nedovoljno dokaza. "Ti dokazi, odnosno ta neka kontrola optužnice i ti dokazi uopće nisu revalorizirani na pravi način od strane Optužnog vijeća", rekla je Sloković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!