Matijević: Kad porod krene, ne pita ima li rodilja koronavirus

13.03.2021.

16:06

Autor: Ratko Matijević/A.A.G./HRT

prof. dr. sc. Ratko Matijević

prof. dr. sc. Ratko Matijević

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

O trudnoći u doba koronavirusa, što ako se trudnica zarazi, kako se zbrinjavaju u bolnicama, trebaju li se cijepiti, za portal HRT-a na ova pitanja odgovorio je prof. dr. sc. Ratko Matijević, dr. med. FRCOG. Trenutno radi u Klinici za ženske bolesti i porode KB Merkur. Uz užu specijalizaciju fetalne i maternalne medicine bavi se s ostalim segmentima struke. Slučajevi zaraženih trudnica nisu nam kaže, novost, imali smo ih u ordinacijama i ono što nas posebno veseli svima smo uspjeli održati trudnoću i rodile su zdravu, prekrasnu novorođenčad.

Trudnoća u doba koronavirusa

Izbjegavati bliske kontakte, često prati ruke, nositi maske, održavati socijalnu distancu. Još malo pa prolazi godina dana otkako smo počeli živjeti „novo normalno“ sa „sljedeća dva tjedna su bitna“ i otkad nas je koronavirus natjerao da promijenimo gotovo sve aspekte našeg življenja. A ono što nazivamo „novo normalno“ čini se svime osim „normalnog“ uspoređujemo li ga sa životom kakav smo poznavali prije.

Od samog početka pandemije trudimo se sačuvati najranjivije skupine - ljude u starijoj životnoj dobi, osobe s komorbiditetima, a u ovu grupu pripadaju i trudnice.

- Tako mi na prvim linijama, u bolnicama, i dalje radimo po svim pravilima moderne medicine uz ekstra dodatak koji nam je donijela pandemija - pridržavanje svih navedenih mjera pa i mrvu više od toga. Štiteći sebe, štitimo i naše pacijentice, trudnice, rodilje, majke novorođenčadi. Savršeno smo svjesni toga pa na radnom mjestu obavezno nosimo zaštitnu opremu, održavamo higijenu i sebe i prostora, činimo sve da se smanji rizik prenošenja bolesti. Poneki od nas i izvan radnog mjesta izbjegavamo kontakte s prijateljima i ljudima, sve kako bismo umanjili vlastiti rizik obolijevanja od zarazne bolesti koju onda lako možemo prenijeti na trudnice, ističe prof. dr. sc. Ratko Matijević.

Štiteći sebe, štitimo, kaže i druge. I ovo vrijedi za sve nas neovisno radimo li u bolnicama, ambulantama, domovima zdravlja ili privatnim ordinacijama/poliklinikama.

- U ovim potonjima još je i najlakše, uveli smo konzultacije na daljinu, poruke elektronskom poštom, mobitelima, komunikaciju telefonom, jedino što još ne postoji su golubovi pismonoše. Međutim, kad tad, neovisno o blagodatima elektronskog doba, neophodno je da se liječnik i pacijent ipak vide. I tu je zdravstveni sustav osigurao uvjete- neovisno čak radi li se o osobi koja je zdrava ili onoj koja ima asimptomatski ili simptomatski Covid. Jer, kad porod krene, ne pita ima li rodilja Covid.

Bolnice su spremne, jesu li i trudnice? 

Tako u bolnicama postoje posebne jedinice rezervirane za trudnice s izoliranim koronavirusom, bilo asimptomatske, bilo bolesne. U tim jedinicama trudnicama se može pružiti sva potrebna skrb, uključujući i porod te provesti zbrinjavanje i njih i njihove novorođene djece.

- Važno je napomenuti da je sustav spreman na sve, kako ih se danas zove „izazove“, i da sve trudnice trebaju biti sigurne da će dobiti adekvatnu skrb koju trebaju. Ovo ipak ulijeva povjerenje rodiljama čak i ako su imale taj peh da u danima pred porod zarade virus.

Međutim, što je s trudnicama? Što je s njihovim pitanjima i dvojbama? Što se brojnim „dobronamjernim“ savjetima kojima su bombardirane na svim socijalnim mrežama ili od rekla-kazala informacija, a koji su zasnovani na svemu osim na znanstvenim dokazima? Brojni su uputi trudnica i onih koje bi to željele postati, što i kako činiti s trudnoćom i u trudnoći za vrijeme koronavirusa.

Trudnice ipak u ugroženoj skupini

Točno je da su neke zemlje, uključujući i SAD, na osnovu istraživanja provedenih retrospektivno na populaciji oboljelih smjestili trudnice u visokorizičnu populaciju s većim rizikom razvijanja težih oblika bolesti tijekom trudnoće vezano uz koronavirus infekciju. Nešto je veći rizik, utvrdili su, poroda carskim rezom i prijevremenog poroda u populaciji trudnica oboljelih od koronavirusne bolesti u usporedbi s onima koje bolest nisu imale i nemaju.


Međutim, istraživanja su oskudna i nedovoljna za jasne preporuke, pogotovo o tome da bi ženu odgovarali od trudnoće poradi pandemije koronavirusom izazvane bolesti.

- Da bi se ženama preporučilo da ne ostaju trudne dok traje pandemija trebaju postojati čvrsti, neoborivi i jasni dokazi, a njih nema. Kao specijalist ginekologije i porodništva smatram da žena mora prije trudnoće i za vrijeme trudnoće biti dobro informirana o mogućem utjecaju infekcije koronavirusom i njegovim mogućim utjecajem na trudnoću, kao i o mogućim posljedicama. Takvu informaciju, cjelovitu, najprije će dobiti od svojega liječnika, nemojte ju tražiti po internetu niti u susjedstvu. Nakon cjelovite informacije, na ženi je da donese svoju odluku, a osobno, izbjegavam govoriti ženama da ne ulaze u trudnoću zbog moguće zaraze koronavirusom kao što se to, sjetit ćete se, olako govorilo u vrijeme kad se pojavio virus HIV-a ili govorkalo u vrijeme Zika epidemije. Sličnih smo razmišljanja slušali i za vrijeme gripe izazvane H1N1 virusom, poznatije pod nazivom svinjska gripa.

- Osobno, daleko od toga da treba nagovarati žene na trudnoću, ali još i dalje govoriti im da je pandemija uzrok zašto ne bi trebale ići u trudnoću. Pa ipak, kako smo još uvijek u „novom normalnom“ i usred epidemije treba se pridržavati mjera. Što se često zaboravlja pa se često žene izlažu nepotrebnom riziku.

Postoje čak i najčešće greške koje se rade tijekom trudnoće za vrijeme pandemije koronavirusom:

1. Neadekvatno pridržavanje higijenskih mjera, nepranje ruku, nenošenje maski, loše čišćenje i dezinfekcija te neprozračivanje prostora u kojima se boravi, uz neodržavanje vlažnosti u zraku.

2. Neodgovorno socijalno ponašanje, nepridržavanje definiranih i određenih mjera suzbijanja prenošenja i izloženosti koronavirusnoj bolesti, boravak u zatvorenim prostorima s puno ljudi bez distanciranja

3. Ne dolazak na redovite kontrole tijekom trudnoće, neadekvatna prenatalna skrb poradi izbjegavanja kontrola radi straha od mogućeg izlaganja bolesti.

Trudnoća u doba koronavirusa

Trudnoća u doba koronavirusa

Foto: Pixabay / Ilustracija

Ako se trudnica ipak zarazi...

U sažetom obliku, većem riziku zaraze izlažu se trudnice i rodilje koje se ne pridržavaju mjera koje smo ustanovili još u početku pandemije, kao i one koje, iz straha od zaraze, izbjegavaju redovne preglede, ali tada ne zbog koronavirusom uzrokovane bolesti nego mogućih komplikacija koje trudnoća nosi.

Kako izvan trudnoće tako i u trudnoći; u slučaju simptoma povišene temperature povezane s dugotrajnim kašljem te uz eventualni gubitak osjeta mirisa, velika je vjerojatnost da se radi o koronavirusom uzrokovanoj bolesti. Mialgije, bolovi u mišićima, rjeđi su simptom u populaciji trudnica uspoređujući s općom populacijom. U tome slučaju, svakako se treba javiti i ostvariti ne direktni kontakt s liječnikom primarne, ali i s ginekologom koji kontrolira trudnoću, posebno ako je trudnoća u trećem tromjesečju. Testiranje se savjetuje.

- Slučajevi zaraženih trudnica nisu nam novost, imali smo ih u ordinacijama i ono što nas posebno veseli svima smo uspjeli održati trudnoću i rodile su zdravu, prekrasnu novorođenčad. Kako pandemija nije gotova, imamo još uvijek trudnica koje su zaražene i čekaju svoje termine poroda. Svima, uz sve poduzete mjere opreza, pratimo trudnoće i svima se, ovoga trenutka čini da su im trudnoće posve uredne i dobro napreduju, ističe.

U kontaktu s liječnikom primarne zaštite i s ginekologom, ako se pojave simptomi i znakovi razvijanja teže kliničke slike pa time bolesti, bit ćete upućeni na zbrinjavanje u centar koji se bavi Covid-19 bolesti.

- Prema mojem dosadašnjem iskustvu, trudnice koje su trebale takav oblik pomoći rijetke su, a neovisno o težem obliku Covid-a uspješno su rodile.

Trudnoća i cijepljenje

Što je s cijepljenjem? Cijepljenje je najvažnija medicinska intervencija u doba pandemije. Po podacima od prije 20-ak dana preko 100 različitih cjepiva protiv koronavirusa je što u fazi preliminarnih što kliničkih ispitivanja. Ali što je s trudnicama i utjecajem cjepiva na njih i njihovu nerođenu djecu?

- Istraživanja cjepiva nisu se provodila na populaciji trudnica i ne postoje posve pouzdani podaci. Postoje preporuke. Situacija se mijenja iz dana u dan i primjerice preporuke Kraljevskog zbora ginekologa i opstetričara Ujedinjenog kraljevstva, od početka cijepljenja pa do danas, dakle unazad dva mjeseca, već su se mijenjale. Od kompletnog „ne“ cijepljenju, današnje preporuke govore da ne postoje dostatni dokazi koji bi preporučili cijepljenje trudnica ali, jer uvijek postoji ali, govore da određene skupine trudnica koje su visokog rizika za komplikacije COVID 19 bolesti trebaju prodiskutirati mogućnost cijepljenja sa svojim liječnicima. To su one s transplantiranim organima, teškim respiratornim problemima, bolestima krvi, kroničnim bolestima bubrega te bolestima srca; te one trudnice koje imaju veću vjerojatnost dobivanja infekcije radom u socijalnoj skrbi i zdravstvenom sektoru.

Život i trudnoća u vrijeme koronavirusa

I za kraj, kakav mora biti život i trudnoća za vrijeme koronavirusa?

Mora biti jednostavan, aktivan, ali siguran, otvoren, ali oprezan. Život nije stao. I ne smije stati. Trudnoća je jedinstveni period života svake žene i trebao bi joj ostati u pozitivnom sjećanju. Kao i porod. No, mjere su potrebne.

- Dakle, socijalno distanciranje, izbjegavanje rizičnih situacija za prijenos infekcije no ne samo trudnice, nego i članova njenog kućanstva. Svjestan sam da to nije uvijek moguće, pogotovo u situaciji ako trudnica ima supruga/partnera koji radi i dijete/djecu koji pohađaju vrtić ili školu. Na to se ne može utjecati osim ako epidemiološkim mjerama koje se donose na razini lokalne zajednice ne bude određeno drugačije. Ali može se i mora utjecati na izbjegavanje nepotrebnih druženja, kontakata, boravke u zatvorenim prostorima, klubovima i slično. Samo time zasigurno ćete si pomoći u smanjenju rizika prijenosa bolesti.

Zato tople preporuke. Boravite na svježem zraku, suncu, budite aktivni, šetnje su dobrodošle, opet, ako to mjere dozvoljavaju ali zaista smanjite rizik izbjegavanjem nepotrebnih kontakata pogotovo u zatvorenom prostoru.

Ako postoji potreba, u dogovoru sa svojim ginekologom, uzimajte preparate folne kiseline i vitamina D. Higijenu ne treba ni spominjati. Higijena ruku i higijena prostora u kojem se boravi, savjeti su za svaku trudnicu. Odlazite na preglede i pripremite se u ovom "novom normalnom" na nešto sasvim normalno, dolazak samo vaše bebe na ovaj svijet, naveo je Matijević.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!