16:51 / 27.11.2019.

Autor: HRT

Matijević: Mislim da će članovi sindikata odbiti premijerovu ponudu

-

-

Foto: - / -

U Studiju 4 ponudu premijera sindikatima obrazovanja analizirao je glavni urednik portala Srednja.hr Marko Matijević.
U Studiju 4 ponudu premijera sindikatima obrazovanja analizirao je glavni urednik portala Srednja.hr Marko Matijević koji smatra da se radi o ponudi koju su sindikati već jednom odbili i zbog koje su krenuli u štrajk.

- To je otprilike 4% povećanja za osnovno i srednje školstvo, a u cijeli ovaj paket od 10% povećanja je zapravo uključeno i onih 6,12% povećanja koje je premijer obećao javnim i državnim službenicima, objašnjava Matijević. Kaže da će biti vrlo zanimljivo vidjeti kakva će biti reakcija baze na premijerovu ponudu.

- Danas i sutra nam slijedi referendum svih članova sindikata i ostalih zaposlenika. To je isto zanimljivo pitanje - tko može glasovati na referendumu. Zadnji puta su svi mogli glasovati - i oni koji nisu u sindikatu i oni koji nisu štrajkali. Treba vidjeti kako će sad to biti organizirano. U svakom slučaju - u četvrtak ćemo znati rezultate izjašnjavanja, rekao je.

- Prema prvim reakcijama nastavnika i učitelja koje sam oko 1 po noći uspio poloviti po društvenim mrežama - nisam optimističan. Čini mi se da će oni tu ponudu odbiti, smatra Matijević.

Što ako se članstvo izjasni negativno?

- Očito je da premijer tvrdoglavo ne želi dirati koeficijente. On sada nudi neko povećanje od 3% od 1. prosinca ekskluzivno za školstvo. Međutim još ne znamo je li to povećanje na plaću ili dodatak, čini se da je dodatak na KU. Izgleda da premijer ne želi tek tako dirati u koeficijente, kaže da želi neki veći zaokret napraviti u sustavu. Ako baza to odbije u četvrtak premijer ima, po mom mišljenju, opciju da štrajk stavi na sud i da ga potencijalno zabrani, ističe Matijević.

Smatra da je veliko pitanje može li premijer ili ne može donijeti uredbu o povećanju koeficijenata i riješiti ovu situaciju.

- Premijer uopće ne razmišlja u smjeru - ok, idemo povećati koeficijent za 6,11% ali to ćemo uvjetovati s nekim drugim stvarima koje će uvjeriti javnost da ćemo dobiti nešto kvalitetniji sustav obrazovanja, jer samo povećanje koeficijenata ne znači da ćemo od sljedeće godine imati 6% bolje profesore. Ima puno nedostataka u sustavu obrazovanja - od načina zapošljavanja profesora, od načina vrednovanja njihova rada, poručio je.

- Čini mi se da je premijer pustio ovo sa strane, da je ovo eskaliralo i ušlo u sferu nadjačavanja, tko je jači i tko će izaći kao pobjednik na kraju. Ova ponuda možda zvuči primamljivo za velik broj ljudi u sustavu, ali ako se zna da 6% ide svima, a glavni argument sindikata je bio da oni zaostaju za plaćama ostalih, onda je teško za očekivati da vodstvo sindikata ima pozitivno mišljenje o ovom prijedlogu, smatra Matijević. 

Zašto je Vlada odugovlačila s pregovorima i je li procjena da se da svima 6% bila kriva, Matijević odgovara kako je premijer povukao krivi potez.

- On nije digao za 6,11% nego za 6,12% osnovicu. Plaća se računa tako da se osnovica pomnoži s tim koeficijentom. I nije to predložio socijalnim partnerima nego je to učinio putem saborske pozornice i to je izazvalo određeni revolt među profesorima da tako saznaju za neku ponudu koja ne ide njima u prilog.

- Po meni mi imamo ogroman problem u sustavu s načinom na koji mi dodjeljujemo plaću da je ta plaća prema radnom mjestu, a ne prema ishodima tog radnog mjesta. Međutim, to nije samo problem Vlade i ovog premijera, nego svih prethodnih Vlada i čini se da imamo neku paralelnu stvarnost da jedan dio zemlje koji radi u privatnom sektoru, radi prema svojim ishodima, radi prema rezultatima koliko se napravi dok javni sektor, zaposli se na neko radno mjesto, dobije se određeni koeficijent i jako teško sustav prepoznaje i nagrađuje neki dodatni rad. Vrlo je velik, vrlo je trom, nije toliko fleksibilan i to nije problem samo obrazovnog sektora to je, smatra, puno širi problem.

Ono što je bilo zanimljivo i gospodin Ribić je bio tamo koji je iz visokog obrazovanja. Oni su također tražili neke dodatke, on se nije oglasio u tim kratkim izjavama, navodi Matijević, i ističe - jutro je pametnije od večeri.

- Mislim da se sad sabiru dojmovi i oni sad imaju posao u školskim sindikatima organizirati taj referendum, međutim, jako je zanimljivo s tim Nezavisnim sindikatom kako će utjecati ove promjene, odnose li se i na njih, zašto je on uopće ondje bio i hoće li ovime doći i do povećanja plaća asistenata što sindikati uzimaju kao primjer da asistenti na fakultetima imaju zapravo bolji koeficijent od njih, to sve ostaje za vidjeti jer je kaže, sinoć bilo konfuzno.

To što ne pohađaju nastavu i što bi se godina mogla produžiti za tjedan ili desetak dana, nije kraj svijeta, ali za brojne maturante, kaže, ovo nije ugodna situacija, naročito za one koji možda planiraju neke inozemne ispite.

Iz pozicije sindikata, ministrica je pozitivna, jer se nisu skrivali da ih je u najmanju ruku podupirala, a kolokvijalno, tvrdi Matijević i suorganizirala cijelu priču oko koeficijenata, i to je u redu, to je njezina legitimna pozicija.

"Ministrica nije spremna preuzeti odgovornost"

- Čini mi se da je ona u tom trenutku zaobišla ostatak Vlade da je napravila nekoliko krivih taktičkih poteza u smislu komunikacije unutar HDZ-a i vladajuće stranke, a na kraju joj se to obilo o glavu. Pregovori se nastavljaju bez nje, premda je sinoć bio Marko Košiček, njezin savjetnik tako da je ona sigurno upućena. Međutim, moram reći kako je ipak čudno da ona nije u cijeloj toj priči oko pregovora i ostaje za vidjeti kakva je njezina sudbina u Vladi. Ona očito nije samostalno spremna preuzeti odgovornost i reći moja dionica je gotova i neka netko drugi nastavi, tvrdi Matijević.

Ni HNS, dodaje, više nema pregovaračku poziciju da može nominirati neku drugu osobu za tu poziciju. Ako ministrica odlazi, kaže kako je vrlo izgledno da će HDZ nominirati svojeg kandidata ili kandidatkinju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!