08:44 / 13.05.2020.

Autor: Zajedno za zdravlje/HRT4/P.F./HRT

Matković: Škole su prazne, godinu treba završiti online

-

-

Foto: - / -

Učitelj u zagrebačkoj Osnovnoj školi Dr. Vinko Žganec prokomentirao je kako se odvijaju prvi školski dani nakon popuštanja mjera.
- Prvi dan u našu školu je došlo devet učenika na nastavu. Učenici koji su došli su zbrinuti prema uputama HZJZ-a. Drži se nastava za te učenike u školi iako postoji sukob grada Zagreba i ministarstva obrazovanja. U ministarstvu kažu kako se nastava mora držati, a Grad kaže ne, to je samo zbrinjavanje djece, a nastava je i dalje online, rekao je u emisiji HRT-a Zajedno za zdravlje Josip Matković, učitelj u zagrebačkoj Osnovnoj školi Dr. Vinko Žganec.  

Djeca su se vratila u vrtiće i školske klupe, no tek manji dio njih u cijeloj zemlji nešto više od 4000 učenika. Prokomentirao je kako se odvijaju prvi školski dani nakon popuštanja mjera.

- Ovo pitanje se previše politizira i to nije dobro da se preko djece prelama, po mojem mišljenju, skorašnja predizborna kampanja. Moralo se još pričekati s početkom nastave, razumijem roditelje koji rade i nemaju kuda s djecom. Malo je učenika došlo u školu, trebala se nastava do kraja školske godine održavati online. Ili su epidemiolozi trebali reći dođite svi, u školama je sigurno, smatra Matković.

● Sve o koronavirusu
● Divjak u Dnevniku najavila mogućnost online nastave i iduće godine
●  Tema dana: Povratak u škole i vrtiće za najmlađe
● Počela je malo drukčija nastava, posjetili smo škole

Pokrenuo je i facebook grupu „Virtualna zbornica". Članovi su učitelji, nastavnici, stručni suradnici i neki ravnatelji. Tamo se svakodnevno raspravlja o situaciji s obrazovanjem i aktualnim pitanjima.

- Iskustva su različita. Kolegice i kolege kažu kako im je bilo drago vidjeti svoje učenike. No nekako je škola prazna, sterilna. To sve košta. Učiteljima koji dolaze u školu zbog dva učenika mora im se platiti prijevoz, to košta, a treba naći uštede, rekao je.

Govorio je i o online nastavi i je li program preopširan, roditelji kažu kako moraju puno raditi s djecom.

- To ovisi o nastavniku, koliko dozira zadatke učenicima. Ja sam dobio povratnu informaciju da nisu preopterećeni. U razrednoj nastavi u prvom drugom, pa i trećem razredu roditelji moraju pomagati djeci u nastavi. Roditelji su preopterećeni i hvala roditeljima što zajedno s nama učiteljima pomažu i surađuju da ovakvu nastavu što bolje možemo privedemo kraju, rekao je Matković.

Govorio je o usklađivanju nastave koja se održava u školama i onoj koja se održava online.

- Mnogi kažu da ono što se emitira na HTV 3 da su neki u školama prošli, a nekima to tek predstoji. Trebat će to uskladiti. Kolegice koje su u razrednoj nastavi prvo u školi ujutro odrade nastavu s učenicima koji su došli, a onda popodne online s učenicima koji nisu došli. To je dupli posao. To je više od osam sati dnevno i sad je pitanje je li to prekovremeni rad ili ne, rekao je Matković.

- Radi se mnogo više nego u redovnoj nastavi. Treba se više pripremiti, biti na raspolaganju djeci i roditeljima za pitanjima. Radi se od ujutro od 8 pa do navečer, ja sam djeci na raspolaganju cijeli dan, rekao je.

Objasnio je i vrednovanje rada, znanja i zalaganja učenika.

- Gledam šalju mi li se redovito zadaće u rokovima koje zadajem. Nakon toga šaljem povratnu informaciju što treba eventualno popraviti. Također vidim se uživo videopozivom koji odgovaraju na pitanja. Odaziv je veli, dobrovoljno mi se javilo puno učenika da odgovara, rekao je Matković.

- Djece je došlo premalo u školu, djeca se najbolje osjećaju u svojem razredu , među svojim vršnjacima. Nije to nije to, nije to prava nastava kao kada su sva djeca u školi, smatra Matković.

Na kraju je rekao kako je mišljenja da ako epidemiolozi ne kažu da se mogu svi vratiti u školu prije ljeta smatra da ovu školsku godinu treba završiti online.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!