08:56 / 15.03.2018.

Autor: HRT

Mato Palić: Istanbulska konvencija je korak u pravom smjeru

-

-

Foto: - / -

"Pročitao sam Konvenciju u cijelosti i nisam vidio ništa što bi bilo u suprotnosti s Ustavom RH", izjavio je u Studiju 4 ustavnopravni stručnjak Mato Palić.
Premijer Andrej Plenković sljedećeg će četvrtka u Sabor uputiti, kako je najavljeno, prijedlog Zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije, uz donošenje interpretativne izjave koja će, kako ističu, biti u skladu s Konvencijom, ali i odgovarati hrvatskom Ustavu i na taj način riješiti sporne stavke u Konvenciji. Ne zna se misli li se pritom na pojam rodne ideologije, koja u javnosti izaziva dvojbena tumačenja. Kad se Istanbulska konvencija jednom ratificira u Saboru, bit će kao i Ustav - iznad hrvatskih zakona. 

O toj temi u Studiju 4 govorio je ustavnopravni stručnjak Mato Palić. "Pročitao sam Konvenciju u cijelosti i nisam vidio ništa što bi bilo u suprotnosti s Ustavom RH. Treba naglasiti da onog trenutka kad ona bude potvrđena u Saboru, po pravnoj snazi će biti iznad zakona u RH i sadržaj Konvencije Ustavni sud nije ovlašten ispitivati", kazao je Palić. Dodao je da bi Ustavni sud mogao ispitivati proceduru donošenja Zakona o ratifikaciji. Pretpostavlja da Vlada donošenjem dokumenta o eventualnim ogradama želi dati određena obrazloženja o pojedinim odredbama koje su u javnosti izazvale društvene prijepore i razlike u tumačenjima. Takav dokument, kaže Palić, nema klasični pravni učinak, nego mu je cilj da se razjasne i otklone pogrešna tumačenja pojmova 'roda' i 'spola' - riječ je o signalu prema kojemu će se Konvencija implementirati putem različitih zakona. 

Potvrdio je kako su interpretacijske izjave koje su išle uz Konvenciju u nekim drugim zemljama naišle na otpor Vijeća Europe jer su pokušale dovesti u pitanje stvarno značenje teksta Konvencije. Pretpostavlja se da to u RH neće biti slučaj u pogledu pojmova 'roda' i 'spola' jer postoji praksa Ustavnog suda RH koji je zauzeo stav da su 'rod' i 'spol' ustavno zaštićeni pojmovi te da pojam 'roda' ne isključuje razlike u spolovima 'muško' i 'žensko'. Nije želio ulaziti u svjetonazorski kontekst. "Sam pojam 'roda' već postoji u našim pravnim propisima. On nije izrijekom naveden u Ustavu RH, a spolovi jesu. Međutim postoji ustavna odredba prema kojoj je zabranjena diskriminacija po svim mogućim osnovama - boji kože i drugim osobinama, pod što bi se mogao staviti i 'rod'", rekao je Palić. 

Zaključio je da je u inzistiranjima na uvođenju rodne ideologije riječ o nedovoljnoj informiranosti te da je Konvencija loše iskomunicirana. Smatra kako je njezino donošenje "korak u dobrom smjeru jer je riječ o zaštiti onih koji su 'slabiji' - fizički, financijski itd. ...". Za izglasavanje Konvencije neće trebati dvotrećinska - nego apsolutna većina (76) jer je riječ o organskoj materiji, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!