13:08 / 13.07.2018.

Autor: HRT

Mattis: SAD ostaje predan jugoistoku Europe

-

-

Foto: - / -

Ministri obrane SAD-a i pet regionalnih zemalja okupili su se u Zagrebu na sastanku Američko-jadranske povelje, inicijative kojoj je cilj ubrzati priključenje NATO-u ostalih država jugoistočne Europe.
SAD ostaje predan jugoistoku Europe, a oni koji nas žele podijeliti, neće uspjeti, rekao je američki ministar obrane James Mattis na sastanku s regionalnim ministrima obrane u Zagrebu.Mattis
je ministre iz Hrvatske, Albanije, Makedonije, Crne Gore, BiH i Kosova uvjeravao da je SAD trajno predan miru i stabilnosti ovog kutka Europe.
Neizravno je poslao poruku Rusiji koju Zapad često optužuje da ometa integraciju regije u EU i NATO.

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević kaže da su regionalne zemlje i SAD zajedno jači i spremniji. Hrvatska je mala zemlja, ali se zna boriti iznad svoje kategorije. To pokazujemo i na drugim područjima, a prvi primjer je Svjetsko nogometno prvenstvo gdje ćemo se u nedjelju boriti za naslov prvaka, rekao je Krstičević.

Hrvatska sudjeluje u NATO-ovim misijama u Afganistanu i na Kosovu te na Baltiku, a od idućeg mjeseca i u operaciji Sea Guardian protiv krijumčarenja ljudi u Sredozemlju. Nadam se da naši uspjesi neće biti uzeti zdravo za gotovo, istaknuo je hrvatski ministar.

Mattis: SAD svjestan doprinosa Hrvatske NATO-u

Mattis je pak kazao da je SAD svjestan doprinosa koji NATO-u daje Hrvatska, mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije. Izjavio je to na bilateralnom sastanku s kolegom Krstičevićem prije početka sastanka ministara obrane Američko-jadranske povelje. Pohvalio je Hrvatsku vojsku riječima: Bolje mala vojska s borcima koji znaju za što se bore nego velika vojska s vojnicima bez cilja.

Krstičević je potom rekao: SAD ostaje naš najvažniji strateški partner u području sigurnosti i obrane, a NATO temelj naše sigurnosti.

Ministri obrane SAD-a i pet regionalnih zemalja okupili su se u Zagrebu na sastanku Američko-jadranske povelje, inicijative kojoj je cilj ubrzati priključenje NATO-u ostalih država jugoistočne Europe. Godine 2003. pokrenuli su je SAD, Hrvatska, Albanija i Makedonija, a 2008. priključile su joj se BiH i Crna Gora.
Hrvatska i Albanija članice su od 2009., a Crna Gora od 2017.

Promatrači u inicijativi su Slovenija, Kosovo i Srbija, čiji ministar obrane Aleksandar Vulin nije stigao u Zagreb jer je proglašen nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!