19:39 / 28.06.2019.

Autor: Sunčica Findak/HRT

Maturanti čekaju rezultate

-

-

Foto: - / -

Za oko 34 tisuće maturanata danas je, ispitima iz glazbene umjetnosti i etike, završila stresna i zahtjevna državna matura.
Za oko 34 tisuće maturanata danas je, ispitima iz glazbene umjetnosti i etike, završila stresna i zahtjevna državna matura. Slijede dva tjedna iščekivanja do objave prvih prijevremenih rezultata, desetog srpnja. Jedan im je predmet ove godine, čini se, zadao posebnu glavobolju.

Marija Todorović zadovoljna je kako je napisala ispite na državnoj maturi.

- Državna matura je prošla dobro bolje nego sam očekivala, s obzirom koliko sam učila, ali i sve je bilo lakše, ali zato su nam i zapaprili matematiku, kaže.

Luka Dombi se slaže, ali dodaje još jedan predmet.

- Biologija je bila najteža, ali matematika je bila teža od očekivanog. ističe.

Pitamo u Nacionalnom centru, je li to očekivano?

- Ono što je jako važno ovdje reći je da sve zadatke izrađuju nastavnici iz srednjih škola, istaknula je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

Pitali smo i ministricu, matematičarku, jesu li joj se žalili maturanti.

- Mene teško možete pitati je li matematika bila preteška, meni je matematika uvijek prelaka, ali ovisi o tome kako se tko priprema, ali prema novim kurikulima su puno jasniji ishodi učenja što se očekuje, ističe ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

A maturanti i njihovi roditelji očekuju i da se smanji dvostruki stres prilikom upisa na fakultete, ali i dodatni novac. Naime, osim umjetničkih fakulteta i onih koji traže specifične sposobnosti, na mnogim fakultetima nisu dovoljni rezultati državne mature, nego traže i dodatne prijamne ispite i provjere znanja, što se plaća. Zagrebački rektor to objašnjava ovako:

- Mi smo prihvatili sve rezultate državne mature, ali smo vidjeli da u nekim situacijama imamo 34 fakulteta i državna matura nije dovoljno diskriminativna, ističe rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

- Mi pozivamo fakultete da nam se obrate da surađujemo na ispitima državne mature jer mi možemo u naše ispite ugraditi njihove potrebe, ako one postoje na točno određenim fakultetima, ističe ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

Jubilarna deseta državna matura prošla je bez prigovora i sa samo jednim slučajem korištenja nedopuštene tehnologije iliti prepisivanja, pa je toj maturantici neslavno završio ljetni rok mature i poništeni su joj svi ispiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!