17:05 / 12.05.2020.

Autor: Vlatka Kalinić/T.V./Dnevnik/IMS/HRT

Maturanti pisali probni online esej

Foto: fancycrave1/Pixabay

Foto: fancycrave1/Pixabay

Foto: - / -

Cilj probnog online eseja bio je testirati mogućnosti online provedbe državne mature i pomoći učenicima da se što kvalitetnije pripreme za ispit državne mature iz Hrvatskoga jezika.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) provelo je u utorak probni online esej iz Hrvatskog jezika, koji je do 15 sati predalo 11.500 od nešto više od 13 tisuća prijavljenih maturanata, priopćilo je Ministarstvo.

Dva sata i četrdeset minuta za usporedbu "Antigone" i "Posljednjih Stipančića". Umjesto u školskoj klupi, svatko za svojim računalom.

- Ne bi voljela nikako da ispiti budu online, stvara veliki stres da ti se ne uruši internet, da ti se izgasi kompjuter. Jako je puno toga što može poći po krivu, kaže Iva Šimundić, maturantica II. gimnazije u Zagrebu.

Sustav Loomen izdržao je opterećenje, kažu nam u Carnetu. Problemi su nastali jer je pisanju eseja jutros pokušalo pristupiti 19 tisuća maturanata - šest tisuća više nego što je ispunilo prijavu.

- Nisu imali preduvjete. Tako i kad pišete maturu u stvarnim okolnostima, ako nemate preduvjete ne možete pisati esej. Tako je bilo i danas. Uzorak koji je nama bio važan da istestiramo sve sustave je više nego dobar, objašnjavaju iz Carneta.

Samo 200-tinjak učenika pristalo je pisati esej pod videonadzorom. Iva i Tomislav nisu, zbog osjećaja nelagode. Napisanim su zadovoljni.

- Vrlo dobar. Mislim da sam broj riječi bez problema odradio, nekih 550 riječi. Možda sam mogao bolje slijediti smjernice, nisam se toliko raspisao, rekao je  Tomislav Novak, maturant Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu.

11 i pol tisuća predanih eseja pregledat će 170 profesora. Među njima i članica prve stručne radne skupine koja je osmišljavala ispite na prvoj državnoj maturi prije 11 godina.

- Maturant, zreo čovjek, mora biti sposoban sastaviti jedan suvisli tekst koji ima uvod, razradu i zaključak, Samo treba dobro čitati polazni tekst i dobro čitati smjernice, kaže Majda Bekić-Vejzović, profesorica Hrvatskog jezika.

Svi koji danas iz objektivnih razloga nisu mogli pristupiti pisanju online probnog eseja te ga nisu predali, to mogu učiniti na mrežnim stranicama NCVVO koji je omogućio maturantima da pošalju esej na ocjenjivanje.

Sve ostale informacije mogu se pronaći na mrežnim stranicama NCVVO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!