Maturanti pisali ispit iz engleskog jezika

10:22 / 02.06.2022.

Autor: HRT/E.P.C.

Maturanti danas pišu ispit iz engleskog jezika

Maturanti danas pišu ispit iz engleskog jezika

Foto: Zeljko Lukunic / PIXELL

Maturanti su danas na državnoj maturi pisali ispit iz prvog obveznog predmeta - engleskog jezika. Tek potkraj lipnja polagat će ispite hrvatskog jezika i matematike. Maturanti će ispite polagati pet tjedana, a prve rezultate saznat će 11. srpnja. Ove će godine učenici ponovno moći predati prazan papir eseja iz hrvatskog jezika, i to bez posljedica, no sljedeće godine slijede promjene, najavio je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.


- Na državnoj maturi 2023. godine esej iz hrvatskog jezika ponovno će biti uvjet za prolaznost, kao što će prvi put ispit iz hrvatskog jezika biti jedinstven, dakle neće imati osnovne i više razine, izjavio je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.  


Zanimljivo je da maturanti posljednjih godina veći uspjeh postižu u ispitima iz engleskog nego iz hrvatskog jezika.


Državna matura počela je u utorak pisanjem izbornih predmeta iz materinskih jezika nacionalnih manjina i grčkog.


Prije 13 godina, kada je uvedena državna matura, bilo je 37 tisuća prijavljenih maturanata. Ove ih je godine manje od 29  tisuća.


Što su o tome kako je protekao ispit iz engleskog rekli učenici i nastavnici, pogledajte u snimci.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!