13:51 / 13.07.2020.

Autor: Petar Vlahov/I.Z./Studio 4/IMS/HRT

Mazal o isporuci plina građanima Zagreba

-

-

Foto: - / -

Mazal je rekao da će građanima Zagreba koji su pogođeni potresom pomoći i Grad Zagreb i Vlada Republike Hrvatske s programom sanacije.
Direktor Gradske plinare Zagreb Tomislav Mazal u emisiji "Studio 4" rekao je da u Zagrebu jedan dio građana još nema plin zbog potresa koji se dogodio 22. ožujka ove godine. Kazao je da su tim građanima urušeni dimnjaci ili imaju neke druge nepravilnosti u radu sustava.

- Druga tema su svi drugi atmosferski i tzv. turbo bojleri koji su pretežno u sustavu u gradu Zagrebu, koji nažalost imaju određene nesukladnosti i sa zakonskim odredbama i sa sigurnošću, dodao je Mazal.

Kazao je da apsolutno razumije građane koji nemaju tople vode, te da je Gradskoj plinari Zagreb itekako važno da stanovnici imaju redovitu opskrbu plinom.

- To je nama primarna djelatnost i gdje god imamo poremećaj u distribuciji plina to utječe i na naš poslovni rezultat, rekao je direktor Gradske plinare Zagreb.

Naglasio je da će građanima Zagreba koji su pogođeni potresom pomoći i Grad Zagreb i Vlada Republike Hrvatske s programom sanacije, odnosno subvencioniranja kupnje kondenzacijskih bojlera.

Mazal je istaknuo da je druga tema koja traje već dugi niz godina, a ne dopire do građana opasnost u radu atmosferskih bojlera ako su u kombinaciji s određenim čimbenicima koji dovode do velikog povrata dimnih plinova i trovanja ugljičnim monoksidom.

- Nije sam atmosferski bojler problem, ali atmosferski bojler ako za svoj rad koristi zrak iz prostorije i ako imate bilo kakav poremećaj u doticaju tog zraka, ako imate PVC stolariju koja ne propušta zrak izvana, ako imate ugrađen električni ventilator u kupaonicama, nape, ako nemate one rešetke na vratima i još pritom imate neispravan dimnjak a da to ne znate, vi ste u velikoj opasnosti da se dogodi trovanje ugljičnim monoksidom, rekao je Mazal.

Istaknuo je da svake godine u Zagrebu ima jedan do dva smrtna slučaja trovanja ugljičnim monoksidom. Mazal je pojasnio da postoje atmosferski bojleri, turbo bojleri i kondenzacijski bojleri.

- Na tržištu Europske unije zabranjeni su turbo bojleri, jer nisu ekološki prihvatljivi i stvaraju plinove koji su neprihvatljivi, dodao je.

Naglasio je da je u Zagrebu najveći problem što se tiče atmosferskih bojlera njihova konekcija na dimnjake, jer dimnjaci nisu prilagođeni na te atmosferske bojlere.

Mazal je kazao da je Gradska plinara Zagreb već sat vremena nakon potresa obavijestila javnost da se ide na gašenje plina na glavnim zaporima isključivo ako građani imaju oštećenja na zgradi ili ako osjete miris plina.

- Ljudi su ga u puno situacija čisto preventivno gasili i onda sada dolazi do probleme sa Zakonom o zapaljivim tekućinama, gdje se plin ugasi mora proći cijela procedura, rekao je Mazal.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!