Mažar: Nakon aktualnog prijepodneva očekujemo političku pobjedu HDZ-a

19.09.2023.

09:44

Autor: Petar Vlahov/T.S./Studio 4/HRT

Nakon ljetne stanke danas Aktualnim prijepodnevom počinje jesensko zasjedanje Sabora. Riječ je o saborskom zasjedanju koje će biti posljednje u ovom sastavu uoči idućih parlamentarnih izbora koji se očekuju iduće godine. U studiju HTV-a aktualne teme komentirali su Nikola Mažar, saborski zastupnik HDZ-a i Franko Vidović saborski zastupnik Socijaldemokrata.

Slučaj Grlić Radman i Benčić

- Oporba je govorila da će biti vruće radno ljeto i vidjeli smo da je bilo vruće za Vladu koja je ostvarila iznimne rezultate unatoč svim zlokobnim prorocima koji su govorili da će biti katastrofa. U klubu smo razgovarali vezano za peti paket mjera, infrastrukturne projekte. Gospodin Grlić Radman je odgovorio na svoja pitanja, a prekršaj se desio kada nakon ostavinske rasprave i smrti oca nije prijavio kada su ti dijelovi prešli na članove obitelji u imovinsku karticu, rekao je Mažar osvrčući se na slučaj Agroproteinka.

- Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa ustanovit će daljnje mjere, dodao je Mažar.

Slučaj Sandre Benčić, kandidatkinje Možemo! za premijerku, koja u imovinskoj kartici nije prijavila da plaća najamninu, komentirao je Vidović.

- Svatko tko bi želio voditi državu trebao bi poštivati sve zakone bez iznimke, ali moramo odijeliti slučaj gospođe Benčić od onog Grlića Radmana. To nije isto, gospođa Benčić nije prijavila da negdje plaća podstanarski stan, a Grlić Radman je zaboravio prijaviti prihod od tvrtke koja taj prihod ostvaruje dobrim dijelom kroz državni proračun, tu postoji sukob interesa, rekao je Mažar i dodao kako težina tih prekršaja nije ista usporedivši ih s prometnim prekršajima : "kada netko pogrešno parkira automobil, a s druge strane netko projuri kroz naseljeno mjesto 200 na sat".

Što se tiče moguće smjene ministra Grlića Radmana, Vidović kaže da "to nema pretjeranog smisla, kad oporba pokrene takvu inicijativu, taj ministar još više ojača. Prema tome, da postoji odgovornost Radmana poput u nekim zemljama zapadne Europe, on bi sam podnio ostavku, ali sad pred izbore to nema nekog prevelikog smisla. Vjerojatno će je potpisati ako se cijela oporba složi", rekao je Vidović.

Nikola Mažar, saborski zastupnik HDZ-a

Nikola Mažar, saborski zastupnik HDZ-a

Foto: Studio 4 / HTV/HRT

Paket mjera Vlade pomoći građanima- PR ili efektivna mjera?


- Oporba svaki puta kada bi Vlada donijela paket mjera govori da je to PR. U fokusu trenutno jesu 30 proizvodima kojima su ograničene cijene, međutim najveći trgovački lanci će 1000 proizvoda sniziti i to će doprinijeti smanjenju inflacije i kupovnoj moći građana, rekao je Mažar.

Urednik Petar Vlahov pitao je Mažara i Vidovića jesu bili u trgovinama od donošenja novih Vladinih mjera.

- Nisam baš išao provjeravati, pozdravljam sve mjere koje idu na ruku građanima, međutim, svjedoci smo PR-a turističke sezone, što je posebno bilo izraženo u Dalmaciji, tamo su cijene svih proizvoda otišle u nebo. Zamrzavanje cijena na toj razini ne znači baš pretjerano puno, postoji porez na ekstra profit tako da država ima svoje mjere ako želi to i dublje odraditi, ističe Vidović.

- Na ovaj način ne dobivamo taj efekt, to se može odraditi puno bolje, a što se tiče plina, po svako ljeto imamo jednu plinsku aferu, pa je normalno da je kod nas cijena plina jeftinija, totalno manipulira se time, rekao je Vidović.

- Nisu se cijene zamrznule na postojeće, nego su one smanjene, ako se usporedi trenutna cijena i ovo ograničenje Vlade RH, to se vidi da je znatno smanjeno, plus što je ograničenje Vlade RH maksimalna cijena proizvoda, rekao je Mažar.

- Neki proizvodi koji su i niže klase i kvalitete su došli na cijenu zajamčenu, a prethodno su bili jeftiniji i to značajno jeftiniji, a sad su svi izjednačeni po toj cijeni zbog čega mislim da to nisu baš prave mjere, dodao je Vidović.

Franko Vidović, saborski zastupnik Socijaldemokrata

Franko Vidović, saborski zastupnik Socijaldemokrata

Foto: Studio 4 / HTV/HRT

Nadolazeći izbori


- Izbori će biti održani u sljedećih godinu dana, oporba je već sada nervozna jer ne zna kada će se održati, oni su ti koji su opterećeni HDZ-om. Pred svake izbore vidimo koliko drugi misle na HDZ, o koalicijama HDZ-a. HDZ snažno nastavlja sa svojim aktivnostima i projektima vezanima za razvoj RH, to će nastaviti i dalje, imamo povjerenje u građane koji će na izborima izabrati one koji nude stabilnost, ističe Mažar.

Dodao je i da se "HDZ ne opterećuje drugim kandidatima koji kreću sa štrikom oko vrata, nego nastavlja dalje sa svojim aktivnostima prema planu".

Što se tiče mogućih predizbornih kolacija socijaldemokrata Vidović kaže "o tome ćemo na vrijeme, razmišljamo o tome, nismo nervozni, vrijeme će pokazati tko je najbolji izbor za Hrvatsku, tko nudi ono što će najviše pomoći građanima i tko je taj tko će na kraju formirati Vladu".

Na pitanje hoće li socijaldemokrati imati svojeg kandidata za premijera također je rekao kako "će se o svemu tome na vrijeme i kad dođe vrijeme za to, razgovaramo s više ljudi što nije tajna i vidjet ćemo što će iz toga ispasti".

Aktualno prijepodne


Mažar je rekao da na prvom aktualnom prijepodnevu "neće biti rešetanja oporbe premijera i ministara, oporba neće rešetati ministre, sva pitanja oporbe će biti upućena jedino i samo predsjedniku Vlade i upravo iz toga očekujem političku pobjedu HDZ-a gdje ćemo nakon aktualnog sata izaći još snažniji jer ćemo i danas imati priliku čuti sve aktivnosti koje su bitne za hrvatske građane, kroz sve moguće društvene okvire i vjerujem da ćemo upravo danas aktualni sat iskoristiti u tom smjeru".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!