20:34 / 07.02.2019.

Autor: HRT

Mažar: Obnovom još 130 kuća završava i obnova Hrvatske

-

-

Foto: - / -

Državni tajnik u središnjem uredu za stambeno zbrinjavanje, Nikola Mažar, rekao je za HRT-ovu "Temu dana" da je obnovljeno oko 156.000 obiteljskih kuća i stanova.
Oko 217.000 stanova i 50.000 kuća uništeno je u Domovinskom ratu, a posljedice toga osjetilo je milijun i 400.000 stanovnika Hrvatske. U programe obnove i stambenog zbrinjavanja uložene su 22 milijarde kuna. Novom uredbom o stambenom zbrinjavanju država želi potaknuti ostanak i naseljavanje potpomognutih područja.

Državni tajnik u središnjem uredu za stambeno zbrinjavanje, Nikola Mažar rekao je za HRT-ovu "Temu dana" da je obnovljeno oko 156.000 obiteljskih kuća i stanova.

- Ostalo je oko 200 predmeta - 100 predmeta je vezano za žalbu, odnosno vlasničke probleme, a 100 predmeta odnosi se na osobe koje se nalaze po cijelom svijetu. Dok oni ne dođu u RH ne možemo zatvoriti njihove postupke. Međutim, trenutno je u obnovi 130 kuća. S time završavamo obnovu na području Republike Hrvatske, rekao je Mažar.

Na listama za stambeno zbrinjavanje je 6.500 zahtjeva. Neki od njih čekaju i godinama. Mažar je rekao da je čekanje bilo 6-8 godina u vrijeme kada je on preuzeo funkciju na kojoj je sada, prije dvije godine.

- Povećanjem sredstava proračuna, ali i povećanjem svih aktivnosti stambenog zbrinjavanja za dodjelu građevinskog materijala čeka se u prosjeku do godinu i pol do dvije godine, rekao je.

- Veliki problem su prazni stanovi, odnosno oni koji se ne koriste sukladno propisima Republike Hrvatske. Trenutačno provodimo reviziju svih državnih nekretnina kojima raspolažemo, a njih je 14.500. U proteklih godinu i pol dana u Vukovaru smo vratili 278 praznih stanova. To smo napravili i u Kninu, Sisku, Petrinji i drugim dijelovima RH. Te stanove smo renovirali, adaptirali i dali obiteljima koje sada u njima žive. 

Nataša Turbić, načelnica općine Gračac, teritorijalno najveće općine u RH, ali rijetko naseljene, kazala je da je na području Gračaca za tamošnje stanovništvo prioritetno rješavati i radna mjesta, ali i stambena pitanja.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!