16:15 / 23.06.2020.

Autor: Ana Marušić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Medić: Preporuke na moru, kao i za bilo gdje drugdje

Zadar, foto: Dino Stanin/PIXSELL

Zadar, foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Više od 600 Zadrana obratilo se epidemiolozima, nakon što se teniski spektakl "Adria Tour" pretvorio u novo žarište koronavirusa.
Više od 600 Zadrana obratilo se epidemiolozima, nakon što se teniski spektakl "Adria Tour" pretvorio u novo žarište koronavirusa. Uz dvojicu tenisača i dvojicu trenera, peta zaražena osoba je petogodišnje dijete koje nema simptome bolesti.

Epidemiolozi ponavljaju kako je sad već izvjesno da se zaraza ne prenosi toliko lako. Nastavlja se intenzivno testiranje na Covid-19. Jučer su obrađena 82 uzorka, a danas još 28 i pozitivan je samo jedan, za koji znamo od jučer.

U samoizolaciji je 98 osoba. Danas je manje i poziva epidemiološkim službama. Na konačni rezultat znat će se za oko dva tjedna, koliko maksimalno traje inkubacija. Liječnici napominju da se simptomi ipak najčešće javljaju unutar pet do sedam dana, tako da će razmjer štete zapravo biti vidljiv za nekoliko dana. U tom kontekstu valja naglasiti i da su prvi testirani oni koji su bili u najbližem kontaktu sa zaraženima, te se među njima ne očekuju novi pozitivni, jer su zbog prirode svog posla bili u kontaktu već više dana.

S obzirom na to da se ne očekuje eksplozivan rast broja novozaraženih, epidemiolozi za sad otklanjaju mogućnost uvođenja onako strogih mjera kakve su bile na snazi na početku epidemije. Time se odgovornost prebacuje na svakoga pojedinačno. Izbjegavanje gužvi, održavanje propisane udaljenosti, nošenje maske u situacijama kad to ne možemo, morat će trajno prijeći u naviku.

Budući da je i kalendarski počelo ljeto te da u Zadar pristižu i domaći i strani gosti, postavlja se pitanje ima li pravila ponašanja i na plaži.

Epidemiolog Alan Medić naglasio je da se u more sigurno neće ići s medicinskom maskom.

- Ali ono što vrijedi na kopnu, vrijedi i na moru. Ono što mene raduje je da se ipak, u toplijim vremenima, ljudi kreću više na otvorenom. Već je svima jasno da je onda mogućnost prijenosa virusa manja. Preporuke za more su iste kao preporuke za bilo gdje - držite nekakvu normalnu distancu, osobito na otvorenom. Ako se nalazite na nekih metar i pol do dva od nekoga, nećete se zaraziti, kazao je Medić.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!