13:49 / 14.08.2019.

Autor: HINA

Medicinska udruga: Onemogućite lažnim prorocima širenje laži o cijepljenju

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / PIXSELL

Medicinska udruga pozvala mjerodavne da aktivno pristupe nacionalnom problemu cijepljenja.
Hrvatska udruga za medicinsko pravo pozvala je sve mjerodavne državne institucije da aktivno pristupe nacionalnom problemu cijepljenja, edukacijom otklone zablude i onemoguće lažnim prorocima širenje laži i obmana na uštrb zdravlja ljudi.

Predsjednik te udruge Miran Cvitković objavio je priopćenje u povodu objave saborskog zastupnika Ivana Pernara na Facebooku da ne namjerava cijepiti novorođeno dijete.

- Udruga poziva sve nadležne institucije, državna tijela i strukovne organizacije da aktivno pristupe sada očito već nacionalnom problemu te iskoriste svoj autoritet i položaj u sustavu vlasti te proaktivnom edukacijom stanovništva otklone očite zablude te onemoguće 'lažnim prorocima' širenje laži i obmana na uštrb zdravlja i zaštite zdravlja i života ljudi, poglavito najranjivijih skupina poput djece, stoji u priopćenju Udruge.

Podsjetili su na Deklaraciju o važnosti cijepljenja iz 2017., koju su "inicijativom članova Udruge sačinili i potpisali najeminentniji stručnjaci s područja medicine i prava".

Dodali su kako je cijepljenje "jedno od najvećih medicinskih dostignuća modernog doba i ubraja se u najsigurnije medicinske intervencije".

- Uvođenje cijepljenja predstavlja najuspješniju javnozdravstvenu mjeru, koja spašava i spasila je više ljudskih života od bilo koje druge medicinske intervencije u povijesti medicine, poručuju iz Udruge.

Naglasili su da je ustavna dužnost države štititi zdravlje ljudi, pogotovo djece koja su zaštićena Konvencijom o pravima djeteta, na koju se Republika Hrvatska i obvezala.

Dodali su kako obrazovanost populacije u Hrvatskoj o cijepljenju nije na razini razvijenih europskih zemalja. Smatraju da je problem u tome što narod ne sluša svoje doktore, već vjeruje u laži objavljene na društvenim mrežama.

- Visokom razinom prosvjećenosti i obrazovanja ljudi od školskog doba do starosti može se postići da cijepljenje više ne bi trebalo bili propisano prisilnom zakonskom normom. Put do toga je dugačak i samo konstantnim radom može se postići željeni učinak, naglašava se u priopćenju Udruge.

Poručuju kako je "najblaže rečeno žalosno" što mjerodavne institucije o ovakvim slučajima obmana šute i ne reagiraju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!