Beroš: Štrajk nije bio tema, nastavak razgovora u ponedjeljak

17.05.2023.

Zadnja izmjena 15:07

Autor: HRT/IMS

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike održan je sastanak predstavnika svih sindikata medicinskih sestara i nezdravstvenih radnika s resornim ministrima Marinom Piletićem, Markom Primorcem i Vilijem Berošem. Sindikalni se zahtjev zna - povećanje plaća za najmanje 10% odmah. Ministar Beroš najavio je nastavak razgovora za ponedjeljak. Predstavnici sindikata Anica Prašnjak i Stjepan Topolnjak ističu da nisu zadovoljni, ali daju priliku sastanku u ponedjeljak te dodaju da je štrajk uvijek opcija.
Beroš: Narušen sustav


Nakon sastanka novinarima se obratio ministar Vili Beroš i rekao da su, prema njegovu mišljenju, "više razgovarali o nekakvim povijesnim događajima, nego o budućnosti, odnosno onome što nas čeka u okviru izrade ovog zakona o plaćama u državnim i javnim službama". Razgovori su, rekao je, "protekli dobro i bili konkretni i puni uvažavanja".

- Dogovorili smo se da neke stvari nisu bile dobre, da se brojnim izmjenama uredbe o koeficijentima poremetila stabilnost sustava i da ga se mora unaprijediti, izjavio je. 

Naveo je da će novi zakon o plaćama u javnim i državnim službama ujednačiti iste vrijednosti rada.

Dodao je kako danas pitanje štrajka nisu stavili na stol te poručio kako postoji dobra volja Vlade s obzirom na to da su na sastanku bila tri resorna ministra kako bi zajedno riješili probleme u kontekstu dolaska novog zakona i uredbi.

Upitan vode li razgovori u smjeru da će novim zakonom oni dobiti ne samo 10%, nego možda i veće povećanje plaća, Beroš je odgovorio kako postoji ta mogućnost te kako će svim resornim ministarstvima biti predstavljena metodologija za izračun budućih koeficijenata, a u izračunima će sudjelovati i predstavnici sindikata.

Na pitanje mogu li sindikati prije donošenja zakona očekivati povećanje od 10%, naveo je kako je ministar financija Marko Primorac na sastanku rekao da je teško moguće očekivati promjene koeficijenata kao takvih prije donošenja novog zakona, no da postoji niz drugih elemenata koji su na raspolaganju. 

- U tijeku je izrada metodologije za buduće koeficijente. Imamo osnovicu, koeficijente, brojne dodatke, preko 500. To je nerealno, idemo utemeljiti ono što je stvarno potrebno. Vidjet ćemo, radit će se izračuni u kojima sudjeluju predstavnici sindikata, zamolio sam ih za aktivniju ulogu, rekao je. 


Piletić: Uvođenje reda u sustav


- U petak ćemo nakon sjednice Vlade pozvati sve predstavnike reprezentativnih sindikata kako bismo potpisali dodatak Temeljnom kolektivom ugovoru i Kolektivnom ugovoru, rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. 

Dodao je da su se nakon tri kruga pregovora usuglasili da se povećava iznos regresa za 235.000 službenika u državnim i javnim službama. Prošlogodišnji regres iznosio je 199 eura, a sada će za članove reprezentativnih sindikata iznositi 300 eura te 250 eura za sve ostale službenike, u skladu sa ZOR-om.

- I danas smo ponovili da je osnovica svim državnim i javnim službenicima s 1. travnja povećana 2%, da je na ovoj rundi pregovora dogovoren veći regres, u rujnu nastavljao s pregovorima za povećanje osnovice,  a s 1. siječnja 2024. trebao bi biti na snazi Zakon o plaćama. Imat ćemo nove koeficijente, novu osnovicu. Poanta ove reforme je, uz uvođenje reda u sustav, s obzirom na to da sada plaće definira nekoliko desetaka što zakona, što uredbi, da definiramo sve kroz Zakon o plaćama, a onda nakon upućivanja zakona u Sabor u lipnju razgovaramo sa svim sindikatima. U jesenskim pregovorima bit će dogovoren i iznos uskrsnice, rekao je.

"Nismo zadovoljni; štrajk je uvijek opcija"


Predsjednica Vijeća Sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak rekla je da su razgovori bili opsežni, a zaključak je da će se ponovno sastati u ponedjeljak u Ministarstvu zdravstva i nastaviti razgovore.


- Danas smo razgovarali o problematici koja nas je dovela do ove situacije i protesta zbog neravnopravnog odnosa zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika. Nismo zadovoljni, ali pričekat ćemo novi krug razgovora hoće li se napraviti kakav korak i nakon toga ćemo vidjeti što dalje. Konkretno se ne možemo ni za što uhvatiti, osim za sljedeći sastanak, dodala je.


- Zakon o plaćama bit će donesen u srpnju, ali koeficijenti i platni razredi bit će doneseni do ožujka 2024., a mi to ne možemo čekati. Nas ne interesira na koji će nam način Vlada podići plaće, kako će to učiniti ostavljamo ministru i predsjedniku Vlade. O ciframa će se govoriti u ponedjeljak. Štrajk je uvijek opcija, rekao je Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. 

Podsjetimo, medicinske sestre i tehničari od svojeg zahtjeva za 10-postotno povećanje koeficijenata ne odustaju.

Uoči današnjeg sastanka Topolnjak je rekao da nada u dogovor uvijek postoji te da ne idu ispod onoga što traže - povećanje plaće te da se vrijednost rada ne ugrožava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!