Medicinske sestre - iscrpljene, potplaćene, ali uvijek uz pacijente

12.05.2021.

09:26

Autor: Studio4/HRT/E.L.S.

Ljiljana Pomper, medicinska sestra KB Merkur

Ljiljana Pomper, medicinska sestra KB Merkur

Foto: Studio4 / HRT

- Biti medicinska sestra u Hrvatskoj je lijepo i teško. Svi volimo svoje zanimanje, to je nama poziv. Nije prvi put da prolazimo kroz teške situacije, bilo je rata, bile su razne situacije kada su sestre podnijele teret pa tako je i sada - izjavila je u Studio 4 Ljiljana Pomper, medicinska sestra KB Merkur povodom današnjeg Međunarodnog dana sestrinstva . 

- Sestre su osobe koje su jako sklone improvizaciji i prilagođavaju se uvjetima pa smo i u ovim izazovnim vremenima najkvalitetnije što smo mogli zbrinuli svoje pacijente. Bolnica funkcionira, služba je dobro organizirana, važno je da nismo oskudijevali u zaštitnoj opremi, ali moram reći da situacija dugo traje i ljudi su iscrpljeni - rekla je Pomper.

Kaže da su opet morali reagirati brzo, i organizirati se preko noći, raspodijeliti ljude i slati ih na različite odjele, pa čak i različite bolnice.

Posao je izazovan i odgovoran, pa kada su financije u pitanju, sestre se uglavnom osjećaju potplaćeno. Tako se, kaže i ona osobno osjeća.

- Ja sam glavna sestra Zavoda, nažalost nisu prepoznati stupnjevi obrazovanja, završila sam visoku školu koja mi nije priznata, sama plaća mi nije motiv da radim ovaj posao, ali sve se nadam i vjerujem da se neke svari poprave - kaže.

Napominje da se o reformama u zdravstvo često govori, sada se takva opet najavljuje, ali smatra da te reforme nikad nisu do kraja temeljite kako bi se stanje zaista popravilo. Podsjeća da sestre, koje su 24 sata uz bolesnika mogu puno toga reći za poboljšanje sustava te da su problemi oduvijek tu, a pandemija ih je samo produbila.

Nisu samo plaće u pitanju, kaže, ljudima su važne uvjeti rada. Jedna sestra često mora obaviti 10 zadataka istovremeno, obraćaju joj se ljudi, zvone telefoni, opterećena je dokumentacijom, administracijom, izložena stalnom moralnom distresu što napraviti prije... sustav se mijenja, dolaze novi momenti, što je dobro, ali se stvari organiziraju stihijski, u zadnji čas, previše se improvizira. Sestre uvijek rješava probleme koje se nepredviđeno javljaju...

Ljiljana Pomper je upozorila da vrlo malo sestara koje završe školovanje, se zapošljava u bolnici. One, kaže, odrade praksu, završe školovanje, ali ne dolaze nakon toga. Pretpostavlja da se nalaze u nekim drugim sustavima ili čekaju bolje prilike, ali u bolnice ne dolaze. Još više zabrinjava i to što i same sestre iz bolničkog sustava također odlaze. Nada se da prava reforma a i rješavanje nagomilanih problema može zaustaviti ovu zabrinjavajuću tendenciju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!