Medicinske sestre u vrijeme epidemije

25.10.2020.

17:08

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

default error photo
U Hrvatskoj je i prije epidemije nedostajalo 4500 medicinskih sestara, a taj se manjak u bolnicama sada osjeća više nego ikad prije.
U Hrvatskoj je i prije epidemije nedostajalo 4500 medicinskih sestara, a taj se manjak u bolnicama sada osjeća više nego ikad prije. Tempo u jednoj smjeni provjerila je naša ekipa.

Martini Mikšaj
12-satne smjene počinju osobnom zaštitom, a to uključuje zaštitno odijelo, maske i rukavice. Za ovu voditeljicu smjene na odjelu hitnog prijema u KBC-u Zagreb predaha nema.

- Nekad u 12 sati jedva da odemo na wc. Na hitnom je užurbano i velik je protok bolesnika, kaže.

Obilaze se pacijenti, prati stanje bolesnika. Poseban je izazov rad na odjelu za COVID. Problem je, ističu sestre, što pacijenti često prešućuju da imaju simptome zaraze ili da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Odmora nema ni na odjelu za traumatologiju KBC-a "Sestre milosrdnice".

- Stanje je alarmantno i kako kažu ratno, ali mi se dobro upotpunjavamo, svi smo pripravni od 0-24, rekla je Marina Gojsalić, glavna sestra na Odjelu traumatologije KBC-a Sestre milosrdnice.

Problem su slučajevi samoizolacije ili zaraze među medicinskim sestrama, zbog čega se raspored zna mijenjati i nekoliko puta dnevno.

- Moram priznati da smo na koljenima. Dvadeset i tri sestre su u izolaciji, a šest je pozitivnih. U normalnim uvjetima dvadeset tri sestre pokrivaju tri odjela, kaže Elzika Radić, glavna sestra na Odjelu kirurgije KBC-a Sestre milosrdnice.

Medicinsko osoblje potrebnije nam je nego ikada prije, a rad u uvjetima epidemije sa sobom nosi i brojne izazove. No optimizma ne manjka. Zdravstveni djelatnici KBC-a Zagreb još su jedanput poslali poruku javnosti: Odgovornim ponašanjem za održiv hrvatski zdravstveni sustav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!