16:29 / 22.10.2018.

Autor: HRT

Medicinski helikopteri napokon i u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Formiranje helikopterskih medicinskih jedinica je jedna od obveza zemalja članica Europske unije.
Osnutak barem pet medicinskih helikopterskih baza u Hrvatskoj, želja je djelatnika hitne pomoći. Ne bi to trebalo ostati samo na želji jer je formiranje helikopterskih medicinskih jedinica i jedna od obveza zemalja članica Europske unije.

U jednom od najmodernijih medicinskih helikoptera koji se koristi za hitne slučajeve u Italiji, a povremeno i u Sloveniji, kao jedan od četvorice članova posade radi visoki medicinski tehničar Robert Sabol iz Goričana.

"U deset minuta možemo preći 40 kilometara, što znači da bi kompletno Međimurje mogli pokriti za 10 do 12 minuta, a od Čakovca do Zagreba, ako treba prebaciti hitnog pacijenta, stići za 20 minuta. To je zaista super vrijeme gdje se može postići takozvani zlatni sat što je želja u hitnoj medicini", ističe.

Hrvatska bi trebala imati minimalno pet baza s medicinskim helikopterima, kažu upućeni. To bi jamčilo da svaki ugroženi pacijent od trenutka ugroze do bolnice stiže za dvadesetak minuta. Možda će upravo neki od srednjoškolaca smjera medicinska sestra - tehničar postati članom posade medicinskog helikoptera.

S prednostima i mogućnostima suvremenog helikoptera upoznali su se i članovi međimurskih timova Hitne medicinske pomoći. Njihova je ekipa na nedavnom natjecanju u Sloveniji, gdje je i dogovoren susret, bila treća.

Viđenim je bio oduševljen i međimurski župan Posavec pa nije isključeno da će Čakovec uskoro biti jedna od pet hrvatskih baza medicinskih helikoptera.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!