Međimurci biraju župana i zamjenika župana

28.11.2021.

07:08

Autor: HRT

Lokalni izbori

Lokalni izbori

Foto: Marko Mrkonjic / PIXSELL

U Međimurskoj županiji održavaju se prijevremeni izbori za župana i zamjenika župana. Zasad nema gužvi na biralištima na kojima građani ne trebaju imati važeću COVID potvrdu, ali su dužni pridržavati se svih epidemioloških mjera. U izbornoj utrci za čelnu poziciju u županiji je četvero kandidata: reformistica Sandra Herman, nezavisni Mladen Novak i Matija Posavec te Fokusov Darko Zver.

Prijevremeni izbori za međimurskog župana raspisani su jer je u rujnu tadašnji župan Matija Posavec dao ostavku, nakon što je priveden zbog sumnji u primanje mita, zlouporabu položaja i trgovanje utjecajem.

Sandru Herman iz Narodne stranke-Reformisti podržavaju HSS i SDP, a kandidat za njezinog zamjenika je HSS-ov Zoran Vidović. Bivši SDP-ovac Mladen Novak kandidat je grupe birača, a kandidatkinja za njegovu zamjenicu je Tanja Potočnik-Hunjadi, dok je bivši župan Matija Posavec u novu izbornu utrku ušao uz kandidata koji je i u prethodnom mandatu bio njegov zamjenik, Josipa Grivca. Za zamjenika Darka Zvera iz stranke Fokus kandidirao se Boris Bistrović.

Do 11.30 na birališta izašlo 7,8 posto građana

Državno izborno povjerenstvo objavilo je da su do 11.30 sati na birališta izašla 7.393 birača od njih ukupno 95.289, što je 7,77 posto. Najveći odaziv zabilježen je u Čakovcu, gdje je na birališta do 11.30 izašlo 10,20 posto birača, u Strahonincu 10,12 posto te u Svetom Martinu na Muri 10,10 posto, dok je najmanji odaziv u Donjoj Dubravi gdje je glasovalo tek 5,01 posto birača. Za jedno od 157 biračkih mjesta podaci nisu objavljeni.

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske objavit će podatke o odazivu birača do 11,30 i 16,30 sati. Prve informacije o privremenim nepotpunim rezultatima prijevremenih izbora objavit će se na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva u 20 sati.

Poslušajte što od novog župana očekuju građani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!