12:48 / 03.12.2020.

Autor: Ivica Grudiček/HRT

Međimurska županija: 253 nova slučaja, aktiviran tercijarni respiratorni centar

Ilustracija (Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Ilustracija (Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Tijekom jučerašnjeg dana aktiviran je tercijarni respiratorni centar za područje Međimurske županije.
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda testirano je 524 osoba od čega je evidentirano 253 pozitivnih slučajeva na virus COVID 19.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Koronavirus - najnovije informacije  

Oporavilo se 170 osoba, a aktivnih slučaja je 1.672.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 24.575 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Testiranjima antigenskim brzim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o pet pozitivnih slučaja. Epidemiološka služba ne raspolaže podacima o ukupno obavljenim testiranjima u drugim ustanovama, dok je na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticiran COVID 19 kod 6 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno bilježimo 6.593 oboljele COVID 19 osobe, a ukupno se oporavilo 4.828 osoba.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, hospitalizirano je 120 pacijenta pozitivnih na virus COVID 19, od toga je njih 18 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno pet pacijenata. Na respiratoru se nalazi 11 covid pozitivnih pacijenata.

Preminule su tri osobe od posljedica koronavirusa, muške osobe stare 74, 71 i 84 godine, sa dodatnim kroničnim bolestima.

U zdravstvenom sustavu na virus COVID 19 je pozitivno 7 liječnika, 11 medicinskih sestara i 2 bolničara. U samoizolaciji se nalaze 2 liječnika i 11 medicinskih sestara.

Tijekom jučerašnjeg dana aktiviran je tercijarni respiratorni centar za područje Međimurske županije kao izdvojeni zdravstveni prostor za pozitivne Covid pacijente, u kojem je smješteno, u ovom trenutku, 13 pacijenata. 

Tercijarni centar je zamišljen kao dislocirana jedinica u koju će se smještati pacijenti s lakšom kliničkom slikom, odnosno oni pred ozdravljenjem. Radi se o pacijentima koji ne trebaju nikakvu mehaničku potporu, niti oksinogene terapije, ali su im potrebni dodatni kontrolni nalazi, nadzor, pa i određene terapije.

U prostoru su uređene sobe sa bocama s kisikom, televizorom, sanitarnim čvorom i tuš kabinom. Osim toga, uspostavljen je informatički sustav u svakom trenutku povezan s ostalim zdravstvenim ustanovama kao i nacionalnim centralnim informacijskim sustavom, mobilnom ljekarnom i svim ostalim sadržajima potrebnim za adekvatnu skrb o pacijentima.

U spomenutom prostoru na raspolaganju su liječnici, medicinske sestre, bolničari, a potreba za bilo kakvom vrstom prijevoza, dopreme hrane i interventnih situacija koordinirana je suradnjom Zavoda za hitnu medicinu, Doma zdravlja i Županijske bolnice Čakovec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!