Međunarodna konferencija o prekograničnim posvajanjima

11.03.2023.

14:14

Autor: Vijesti/IMS/HTV/HRT

Međunarodna konferencija o prekograničnim posvajanjima

Međunarodna konferencija o prekograničnim posvajanjima

Foto: HTV / HRT

Međunarodna posvajanja dospjela su u fokus hrvatske javnosti nakon što su početkom prosinca zambijske vlasti uhitile četiri hrvatska para zbog sumnje na trgovinu djecom. U Zagrebu je održana međunarodna konferencija o prekograničnim posvajanjima na inicijativu zastupnika Hrvatskih suverenista u Europskom parlamentu, Ladislava Ilčića.

- Trgovinu ljudima općenito, a posebno trgovinu djecom, reguliraju različiti globalni dokumenti i Hrvatska se mora, nažalost, na ovom tragičnom slučaju Konga zapitati što je učinila i što će učiniti da onemogući ilegalna posvojenja, rekla je Dubravka Hrabar, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

- Bolji nadzor nad tim posrednicima i agencijama da se vidi tko to može, tko to sudjeluje u tom procesu, ali i da privremeno ili trajno obustavljanje iz država koje nisu potpisnice haških konvencija odnosno koje imaju problema s trgovinom djecom, rekao je Ladislav Ilčić, zastupnik u Europskom parlamentu (Hrvatski suverenisti).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!