14:19 / 23.04.2021.

Autor: V.G./Studio 4/HRT/IMS

Međunarodna vrtna izložba "Floraart" ove godine ponovno na Bundeku

Floraart/Arhiva

Floraart/Arhiva

Foto: Borna Filic / PIXSELL

U moru loših vijesti kada je riječ o otkazivanju brojnih događanja, posebno u Zagrebu gdje je Velesajam umjesto izložbenog prostora različitih manifestacija postao mjesto masovnog cijepljenja, bilježimo jednu pozitivnu vijest. Naime, ove godine održat će se na Bundeku 55. Sajam cvijeća "Floraart".

- Prošla godina je bila puno restriktivnija i jednostavno nije bilo moguće organizirati. Ove godine smo krenuli u organizaciju manifestacije jer ima svoju povijest, to je 55. izložba "Floraart". Već 15 godina je na Bundeku, na površini od nešto više od 30 hektara. Mislim da uz naše upute i osobno pridržavanje svih mjera ne bi trebalo biti problema, rekao je Igor Toljan, prvi čovjek Zagrebačke tvrtke „Zrinjevac" gostujući u emisiji "Studio 4".

Ove godine "Floraart" će se održati od 10. do 16. svibnja. Očekuje se malo manji broj izlagača, ali međunarodni karakter ostaje.

- Dosta je stranih izlagača. Bit će oko 200 izlagača. Znalo je biti i za 100 više u godinama kad je sve bilo normalno, rekao je Toljan dodajući kako se ulaz, kao i do sada, neće naplaćivati.

Osim prodajnog dijela, posjetitelje očekuju i edukativni punktovi.

- Zagreb na ovim prostorima ima vrtlarsku tradiciju gotovo 130 godina i sigurno da se tu ima što pokazati. Mi se ne bavimo samo izložbom cvijeća, cijeli Zagreb, kao i uvijek, a posebno u tom periodu izglancan i uređen. Naši sugrađani i posjetitelji prenose vrlo lijepe dojmove. Putem tih naputaka, komentara, pohvala i kritika se popravljamo, rekao je.

Doživljaj Zagreba posebno u ovim proljetnim mjesecima ovisi upravo o Zrinjevcu i ljudima koji se brinu o zelenim površinama kojih nije malo.

- 1260-ak hektara zelenih površina posjeduje grad Zagreb. Zelenih površina je svaki dan sve više. Kad sam prije 30 godina počeo raditi u Zrinjevcu, zelenih površina je bilo oko 900 hektara.

Zagreb ima gotovo 133 tisuće stabala.

- Dosta je stabala koji rastu u parkovima. Zagreb ima 246 kilometara drvoreda. To je drvored odavde do recimo Osijeka. To je vječita briga o širenju i održavanju zelenih površina. Poneka fiziološka zrelost ili bolest nekad su uzrok uklanjanja stabala, pojasnio je Toljan.

Često se znalo uklanjanje stabala pretvoriti i u politički problem.

- Meni je žao kad se to dogodi. Biljni svijet ima svoju fiziološku zrelost. Dogodi se puno puta vjetrolom, snjegolom. Magnolije su jedna druga priča. Puno puta se dogodi da u nekom urbanističkom projektu dio zelenila doživi prenamjenu. Postoji pravilo da privatni investitori  za jedno uklonjeno stablo moraju posaditi pet novih sadnica. 

Igor Toljan

Igor Toljan

Foto: Studio 4 / HRT

Zrinjevac zapošljava 807 zaposlenika. Iako je riječ o velikom broju ljudi, Toljan je rekao kako u vrijeme pandemije imaju povećan broj bolovanja.

- Posao koji djelatnici obavljaju je posao na otvorenom, u uvjetima kiše, snijega, visoke temperature, imamo i te probleme. Uvijek je na poslu prisutno 720-780 ljudi, od toga je 10 posto visoke stručne spreme, kolega inženjera, perivojne, agronomske i šumarske struke, rekao je.

 Bez Zrinjevca nema velikih sportskih, ali i političkih događaja. 

-  Mi sami nismo svjesni bogatstva i ljepote koju imamo. Trebali bismo se hvaliti više količinom i stanjem uređenosti površina, smatra Toljan.

Upitan postoji li plan nekog većeg zahvata kad je riječ o gradskoj hortikulturi, Toljan je rekao kako se radi na planu proširenja sustava za navodnjavanje javnih površina. 

- Naši sugrađani primjećuju dobre stvari, ali imamo i malih broj onih koji su neodgovorni, događaju se devastacije, rekao je.

Uskoro su lokalni izbori pa su i priče o mogućim otkazima u gradskim tvrtkama sve glasnije.

- Prosječna plaća uposlenika u Zrinjevcu je nešto niža nego u ostalim jedinicama Holdinga, vjerojatno zbog stručne spreme. Sva komunalna poduzeća su bitna. Naše je da radimo svoj posao, politikom se ne bavimo. Ovo nam nisu prvi ni zadnji izbori. Nisam nikad bio član političke stranke, rekao je Toljan.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!