07:18 / 03.07.2019.

Autor: I.H./HRT

Međunarodni dan bez plastičnih vrećica

Ilustracija (foto: pixabay)

Ilustracija (foto: pixabay)

Foto: - / -

Jednokratni plastični materijali danas su najveći zagađivač okoliša. Godišnje ubijaju velik broj morskih životinja i ptica te stotinama godina onečišćuju naša mora, tlo, zrak, vodu i hranu te štete zdravlju.
Danas je Međunarodni dan bez plastičnih vrećica i mnoge 'zelene' organizacije pripremaju niz akcija; u Istri će Greenpeace Hrvatska postaviti šestometarsku umjetničku instalaciju prizor kitova koji izranjaju iz mora plastičnog otpada, koji su prošle godine prikazali Zagrepčanima. 

Danas su za osvještavanje Zagrepčana zaduženi članovi Zelene akcije, koji su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili o tome što su za danas pripremili.Žele pokazati građanima da postoji okolišu prihvatljiva alternativa za jednokratne plastične materijale te izvršiti pritisak na nositelje vlasti i trgovce da hitno osiguraju provedbu brojnih mjera koje bi građane demotivirale od korištenja, a proizvođače od proizvodnje plastičnih materijala za jednokratnu uporabu.

Ilustracija (foto: pixabay)

Jednokratni plastični materijali poput plastičnih vrećica, boca, slamki, filtera cigareta, plastičnih pakiranja, štapića za uši te ambalaže, posudica, tanjura i pribora za jelo, danas su najveći zagađivač okoliša, godišnje ubijaju velik broj morskih životinja i ptica te stotinama godina onečišćuju naša mora, tlo, zrak, vodu i hranu te štete zdravlju.

To je neodrživ odnos prema okolišu i društvu, što je napokon prepoznala i Europska unija donošenjem Strategije za borbu protiv plastike te Direktive o jednokratnoj plastici. U Hrvatskoj će se, primjerice, do 2025. potrošnja plastičnih vrećica morati smanjiti deset puta, a postoje i brojne druge obveze smanjenja jednokratnih plastičnih materijala koje iziskuju hitnu akciju na svim razinama.

Ilustracija (foto: pixabay)

Hitno se mora smanjiti potrošnja i proizvodnja plastičnih vrećica i ostalih plastičnih materijala za jednokratnu uporabu te stimulirati uporaba okolišno prihvatljivih alternativa. To se odnosi na platnene vrećice, košare i cekere koji se mogu višekratno upotrebljavati jednako kao i staklene i ALU boce za piće. Tu su i kompostabilne vrećice, ambalaža, pribor za jelo i štapići za uši te ostali materijali koji se mogu ponovno uporabiti ili kompostirati za razliku od štetnih jednokratnih plastičnih materijala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!