07:34 / 25.11.2018.

Autor: M.M./HRT

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U proteklih pet godina u Hrvatskoj je ubijena 91 žena, a više od polovine njih - usmrtili su partneri.
Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

U proteklih pet godina u Hrvatskoj je ubijena 91 žena, a više od polovine njih - usmrtili su partneri. Zabrinjava i to što broj prijava opada, a 90 posto svih prijava završi u sferi prekršajnog prava. U Hrvatskoj je ove godine prijavljeno 8528 počinitelja nasilja.

"Činjenica je da svega 10 posto prijavljenih nasilnika bude osuđeno kaznom na bezuvjetni zatvor. Ostali će biti u slučaju da su osuđeni ili novčanom kaznom ili uvjetnom osudom", rekla je Nikolina Zec iz ženske udruge "Izvor", Tenja.

"Nije samo dovoljno osobu maknuti iz nasilničkog odnosa od nasilnika. Nastaju problemi kada osoba treba početi raditi, ne žele zaposliti osobu koja je smještena u skloništu zbog potencijalnih problema s bivšim partnerom tako da se, rekla bih,  svi trude, ali to nije dovoljno zbog složenosti problema", kaže Silvija Ručević s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!