14:57 / 12.02.2018.

Autor: HRT

Međunarodni dan epilepsije: Još prisutna stimatizacija oboljelih

-

-

Foto: - / -

U RH je danas oko 40.000 osoba koje boluju od epilepsije, najčešće kronične neurološke bolesti koja uglavnom pogađa djecu i osobe mlađe životne dobi, no epilepsija se može uspješno liječiti i nema razloga za još prisutnu stigmatizaciju oboljelih.
U Hrvatskoj je danas oko 40.000 osoba koje boluju od epilepsije, najčešće kronične neurološke bolesti koja uglavnom pogađa djecu i osobe mlađe životne dobi, no epilepsija se može uspješno liječiti i nema razloga za još uvijek prisutnu stigmatizaciju oboljelih, rečeno je na tribini u povodu Međunarodnog dana epilepsije, koji se obilježava 12. veljače.

Bolest se očituje epileptičkim napadima u čijoj je podlozi poremećaj funkcije mozga. No epilepsija je ujedno jedina kronična neurološka bolest koja se danas može izliječiti, poglavito ako se na vrijeme prepozna i započne adekvatno liječenje.

Epilepsiju ne predstavljaju samo napadaji s gubitkom svijesti, padom na tlo i trzajima udova, već i niz različitih drugih simptoma, poput gastroenteroloških, kardioloških, osjetnih, motoričkih i sl, pri čemu bolesnik može ostati pri punoj svijesti pa se rijetko ili prekasno posumnja na epilepsiju.

Cilj je tribine upozoriti da se bolest može vrlo dobro liječiti i da skinemo stigmu s bolesnika s epilepsijom jer, ako su od epilepsije bolovali Napoleon, Aristotel, Sokrat, Agatha Christie i niz povijesnih ličnosti, ne vidim razloga zašto bi naši bolesnici bili sprečavani da potpuno normalno žive svoj život i ostvare svoje profesionalne, društvene i socijalne potrebe, rekao je Silvio Bašić, predsjednik Hrvatske lige protiv epilepsije i pročelnik Zavoda za neurologiju KB-a Dubrava.

Predsjednica Hrvatske udruge za epilepsiju Ana Sruk rekla je da žele poboljšati kvalitetu života osoba s epilepsijom koje su često stigmatizirane zbog neznanja i predrasuda koje vladaju u društvu. Postoje pogrešna uvjerenja da je to duševna ili zarazna bolest i da oboljeli ne mogu ravnopravno sudjelovati u društvenim obvezama, normalno se školovati i raditi. To su predrasude s kojima se borimo i nastojimo educirati javnost. Oboljeli, dodaje, nailaze na probleme kod zapošljavanja zbog nerazumijevanja poslodavaca, ali i zbog zastarjelosti nekih propisa, budući da su neki pravilnici koji to uređuju stari i 30 godina, pa bi ih trebalo uskladiti s europskima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!