10:38 / 03.12.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Međunarodni dan invalida posvađao SDP-ovku i HDZ-ovku

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković također se uključio u raspravu rekavši da je u aktualnom sazivu Sabora osiguran prijevod za gluhe.
Saborska zastupnica SDP-a Marija Alfirev je u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom upozorila da čak ni u sabornici nisu svi jednaki  s obzirom na to da zastupnici s invaliditetom, a ni njihova pravobraniteljica ne mogu pristupiti saborskoj govornici jer im nije prilagođena, na što joj je HDZ-ova Ljubica Lukačić uzvratila da je SDP dok je bio na vlasti govornicu mogao prilagoditi, ali nije.

U ovom Saboru i sabornici nisu svi ravnopravni, pravobraniteljica ne može za tu govornicu doći podnijeti izvješće. Ako mi u ovom najvišem domu nismo osigurali ravnopravan status svih osoba, što možemo očekivati od bilo koga drugog, upozorila je Alfirev u stanci za slobodan govor.

Rekla je i da nijedna osoba u kolicima ne može sjesti na redovitu autobusnu liniju i putovati po Hrvatskoj. Sve što u Konvenciji piše, nije napravljeno. Pitanje osoba s invaliditetom ne smije biti stranačko, već nadstranačko, pitanje svih nas, zaključila je Alfirev.

HDZ-ova Ljubica Lukačić, koja je i sama osoba s invaliditetom, njezino je obraćanje iz klupe nazvala igrokazom te je izvijestila da će prilagođena govornica biti gotova za nekoliko dana.

Mogli ste dati primjer upravo što se govornice tiče kada ste bili na vlasti. Imali ste zastupnicu koja je jednako tako govorila s mjesta, a ne s govornice, pa ne znam zašto se to sada prigovara. Vi koji ste prvi imali osobu s invaliditetom u svojim redovima, na prošlim parlamentarnim izborima niste istaknuli nikoga, znači otišli ste korak unatrag.

Lukačić je zatim izrazila zadovoljstvo jer se, kako je rekla, Hrvatska opredijelila za inkluzivnost.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković također se uključio u raspravu rekavši da je u aktualnom sazivu Sabora osiguran prijevod za gluhe i osobe s oštećenjima sluha na znakovni jezik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!