18:48 / 05.11.2019.

Autor: Marija Matoš/V.K./HRT

Međunarodni dan laboratorijske medicine

-

-

Foto: - / -

Drugu godinu Hrvatska se priključila obilježavanju Međunarodnog dana laboratorijske medicine. Cilj je približiti rad magistara i specijalista medicinske biokemije i laboratorijske medicine široj javnosti.
Drugu godinu Hrvatska se priključila obilježavanju Međunarodnog dana laboratorijske medicine. Cilj je približiti rad magistara i specijalista medicinske biokemije i laboratorijske medicine široj javnosti. 70% kliničkih nalaza donosi se upravo na temelju laboratorijskih nalaza.

U hitnom laboratoriju osječkog KBC-a krvna slika gotova je za 15 minuta, a cjeloviti nalaz u roku od sat vremena.

- Ovdje su sve prometne nesreće, hitna stanja koja moraju biti odmah riješena. Moja ekipa je uigrana, radi ovdje već dugo, mora biti iste sekunde spremna da odgovori na zahtjeve liječnika i da se da pomoć, ističe Ivana Sarić, spec. med. Biochem., Odjel za hitnu laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Osijek.

Iz kapi krvi iz prsta ili nekoliko mililitara iz vene s pomoću najsuvremenijih uređaja specijalisti i magistri medicinske biokemije analiziraju krv i urin.

- Svi znamo da se dijagnoza postavlja i terapija daje na temelju tih nalaza, ali kako dolazi do tih nalaza i što ti nalazi znače, to smo odlučili približiti javnosti, rekla je Tara Rolić,  spec. med. Biochem.,Odjel za hitnu laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Osijek.

Educirali su građane kako se pripremiti za pretragu te zašto određene nalaze moraju dulje čekati.

- Radimo s vrlo naprednim sofisticiranim uređajima pa je ponekad tim tehnologijama potrebno malo duže vremena, naglašava Ines Šahinović, spec. med. Biochem., Odjel za hitnu laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Osijek.

Da je brzo gotovo i što bezbolnije, važno je djeci. Pa su  osnovnoškolci medi vadili krv i tako odagnali strah.

Međunarodni dan laboratorijske medicine održan je na 37 lokacija u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!