12:17 / 10.12.2018.

Autor: HRT

Međunarodni dan ljudskih prava

-

-

Foto: - / -

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava resorni Vladin ured organizirao je javni skup s temom "Govor mržnje u javnom prostoru".
U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava Vlada RH objavila je priopćenje u kojem među ostalim stoji da "Vlada kao temeljna polazišta svog rada uzima zaštitu temeljnih sloboda i prava svakog čovjeka".

Iz Vlade ističu da posebnu pozornost pridaju zaštiti prava nacionalnih manjina, osoba s invaliditetom, djece i žena, kao i svih ugroženih skupina jer je kontinuirano podizanje razine zaštite ljudskih prava i uspješna briga o najpotrebitijima pravi pokazatelj snage svakog društva. Podsjećaju kako su Općom deklaracijom o ljudskim pravima uspostavljeni temelji međunarodnog poretka usidrenog u poštivanju ljudskog dostojanstva, kao i jednakih i neotuđivih prava svakog čovjeka. Načela Opće deklaracije, napominju, ugrađena su i u Ustav Republike Hrvatske, koji u svojim odredbama sadržava najviše standarde zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda.

"U Hrvatskoj su svi jednaki pred zakonom i svatko ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama", navode u Banskim dvorima.

Dodaju kako Hrvatska mehanizmima nadzora vodi brigu o poštivanju svih triju generacija ljudskih prava - od građanskih i političkih prava, preko ekonomskih, socijalnih i kulturnih, pa do novije generacije grupnih prava kojima se još šire nastoji zaštititi prava čovjeka.

Na međunarodnoj razini, kažu, Hrvatska je stranka svih šest temeljnih konvencija Ujedinjenih naroda u području ljudskih prava i pripadajućih protokola, temeljem kojih se redovito podnose izvješća i razmjenjuju najbolje prakse u zaštiti ljudskih prava.

Hrvatska surađuje s mnogim međunarodnim organizacijama i udruženjima u okviru kojih se uspostavljaju dodatni mehanizmi zaštite ljudskih prava u Europi i svijetu.  Od 2017. godine Hrvatska je punopravna članica Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda sa sjedištem u Ženevi gdje se aktivno zalažemo za promociju ljudskih prava što je važan cilj hrvatske vanjske politike, zaključuju u Vladi.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava resorni Vladin ured organizirao je javni skup s temom "Govor mržnje u javnom prostoru". Istaknuto je kako je govora mržnje sve više, posebno u medijima i političkom prostoru, a ništa se ne poduzima da bi se to promijenilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!