Međunarodni dan obitelji

15.05.2021.

21:40

Autor: Matea Mikić/Ivona Ramadža Čolić/Katharina Barač-Perošević/Dnevnik/IMS/HRT

Međunarodni dan obitelji

Međunarodni dan obitelji

Foto: HTV / HRT

Međunarodni je dan obitelji, kojim Ujedinjeni narodi žele naglasiti neprocjenjivu ulogu obitelji u društvu i potaknuti donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života. Diljem zemlje zajedno su ga obilježili djeca i roditelji.


Osječke obitelji imaju aktivan vikend. Vježbalo se, hodalo, žongliralo, sve s jednim ciljem. 

- Roditelji više nemaju dovoljno vremena provoditi sa svojom djecom, pa smo se upravo zato odlučili na ovakav jedan tip aktivnosti, kazala je Gordana Veselić, glavna tajnica Gradskog saveza za sportsku rekreaciju „Sport za sve” iz Osijeka.

Ubrzana svakodnevica, ali i pandemija, izazov su za sve obitelji.

- Trebamo biti jedni uz druge, zajedno pomagati, voljeti se, paziti i to je to. Jer od obitelji sve kreće, ističe Marija Pejić.

 Oni najmlađi to najbolje znaju.

- Za mene je obitelj nešto najviše, sve što imam na svijetu. I to je meni ljubav, poručuju djeca.

U Nacionalnom parku Krka na Međunarodni dan obitelji izvukli su bojice, slagalice i igre.

- U ovim edukativnim igrama upoznaju biljke i životinje koje se nalaze u Parku, objašnjava Branka Telenta iz NP-a Krka. 

I dok diljem zemlje obitelji uživaju u zajedničkim aktivnostima, ima i onih kojima su takvi trenuci luksuz. Juraj Petravić svoju kćer može viđati samo dva dana u tjednu.

- Srce vam jednostavno puca, moje dijete živi 600 metara dalje od mene. Ne živi u drugom gradu, drugoj državi, znači sedam minuta trebam pješice i vi ne smijete u tih sedam dana vidjeti dijete, kaže.

 Iz Udruge za ravnopravno roditeljstvo upozoravaju da su u rastavama braka očevi često diskriminirani. 

- U Hrvatskoj se u nešto više od 80 % slučajeva djeca gotovo automatizmom povjeravaju na zajednički život majkama, očevima se djeca povjeravaju u oko 10% slučajeva, tumači Oliver Čanić, predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo . 

U državi u kojoj svaki treći brak završava rastavom, sve je više takvih priča. A djeca trebaju i mamu i tatu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!