Međunarodni dan osoba s invaliditetom

03.12.2022.

11:30

Autor: HRT/IMS/Hina

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Međunarodni je dan osoba s invaliditetom. Proglasili su ga Ujedinjeni narodi, a obilježava se kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. U Hrvatskoj je evidentirano 612 tisuća osoba s invaliditetom, ili čak 16 posto ukupnog stanovništva.

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom održan je tradicionalni skup "Inovacije u protetici i rehabilitaciji". Predstavljene su inovacije i najbolje svjetske prakse u području protetike. Uvođenjem novih tehnologija i inovacija u medicini, protetici i rehabilitaciji, osobama s amputacijom omogućava se da postanu punopravni i aktivni članovi društva koji pridonose zajednici u kojoj žive.

- Cilj inovacija koje organiziramo je okupiti donositelje politika, osobe s amputacijom i struku kako bi se upoznali s novitetima u području protetike i kako bi utjecali na pravilnik HZZO-a o ortopedskim pomagalima, kako bi on bio suvremen i zadovoljio potrebe čovjeka koji nosi protezu. Cilj je da nakon amputacije čovjek dobije pomagalo koje će ga sa svojom funkcijom moći vratiti u život koji je najsličniji životu prije amputacije, rekla je Ana Sršen, predsjednica Udruge UAZ.

Vinkovci: Uskoro centar za pomoć osobama s invaliditetom

Za dvadesetak dana u Vinkovcima bi s djelovanjem trebao započeti županijski centar za pomoć osobama s invaliditetom, najavio je u subotu u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Došavši u vinkovački gradski park podržati donatorsku akciju Udruge osoba s celebralnom paralizom i njihovih obitelji TRN Vinkovci "Dar za glas", Dekanić je rekao da će centar za pomoć osobama s invaliditetom biti smješten u prostorima vinkovačke Udruge osoba s invaliditetom Bubamara, koja se nalazi u stečaju, a hrvatskoj je javnosti postala poznata po Buba baru, kao pokušaju pozitivnog primjera socijalnog poduzetništva.

Međutim, nakon godinu dana rada Buba bar je zatvoren, a udruga Bubamara završila je u stečaju.

Značajno smo podignuli ljestvicu uvjeta po kojima će raditi centar. Smatram da je prostor dobar, prilagođen potrebama osoba s invaliditetom i mislim da će im biti dobro u tom prostoru, kazao je Dekanić dodavši da će centar biti mjesto za druženje i pružanje pomoći onima koja je najpotrebnija.

Po riječima predsjednice Udruge TRN Renate Musil Vorgić, donatorska akcija namijenjena je skupljanju sredstava za kupnju Tobii Communicatora, softverskog paketa za potpomognutu komunikaciju koji tekstove i simbole pretvara u razumljiv govor.

- Želja nam je pružiti podršku osobama s različitim motoričkim i kognitivnim teškoćama kako bi mogli voditi neovisnije i bogatije živote, a cijena uređaja je oko 45.000 kuna, kazala je.

Pojasnila je da neki od članova Udruge TRN imaju fizičke poteškoće zbog kojih su često zaključani u svom tijelu bez mogućnosti komunikacije, a asistivna tehnologija 21. stoljeća može im značajno pomoći i olakšati svakodnevnicu.

Donatorsku akciju podržao je i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić rekavši kako je važno dati potporu udrugama kao što su TRN.

- Udruga je vrlo aktivna, ima brojne akcije i djeluje edukativno prema članstvu i javnosti te doprinosi kvaliteti Vinkovaca kao grada koji prepoznaje probleme osoba s invaliditetom, rekao je Bosančić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!