Međunarodni dan sestrinstva - Snaga je u zajedništvu

12.05.2022.

07:28

Autor: M.M./Hina/HRT

Medicina je više od posla

Medicina je više od posla

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Međunarodni dan sestrinstva tradicionalno se obilježava 12. svibnja, a danas se diljem Hrvatske održava pod sloganom "Snaga je u zajedništvu" i s porukom da investiranje u sestrinsku profesiju znači jačanje zdravstvenog sustava u cjelini.

Obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva ujedno je prilika i poziv vladama i zdravstvenim sustavima da dodatno investiraju u obrazovanje, zapošljavanje te primjerene plaće medicinskih sestara i tehničara, poručuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Kako se doznaje od predsjednika Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara Marija Gazića, u hrvatskom zdravstvenom sustavu danas je zaposleno 38.500 medicinskih sestara i tehničara, što ih čini najbrojnijom profesijom u sustavu.

Hrvatska je, kao i cijela Europa, suočena s kroničnim manjkom toga kadra, tako da nam samo u bolničkom sustavu, po posljednjim analizama, nedostaje 400 sestara.

Gazić ističe odličan dijalog s Ministarstvom zdravstva s kojim pokušavaju pronaći rješenja kako se u budućnosti taj problem ne bi još povećao. Na tom tragu povećane su upisne kvote u srednje medicinske škole i na studij sestrinstva.

Iako je na snazi zabrana novog zapošljavanja u javnim ustanovama koje se financiraju iz državnog proračuna, kaže Gazić, zabrana se ne odnosi na zdravstvenu djelatnost, a resorno ministarstvo promptno odobrava zapošljavanja medicinskih sestara svuda gdje se pokaže potreba.

Slogan je ovogodišnjeg Međunarodnog dana - Snaga je u zajedništvu. "Želimo pokazati kako smo zahvaljujući zajedništvu u protekle dvije godine uspjeli iznijeti epidemiju na svojim leđima i pokazali da zajedno možemo napraviti i ono što je izgledalo nemoguće", poručio je Gazić.

"Sajam sestrinstva"

Hrvatska komora medicinskih sestara u suradnji sa sindikatom i stručnim udrugama u sestrinstvu danas u 9 sati na trgu bana Jelačića organizirala je javno-zdravstvenu akciju.- Medicinske sestre i sve udruge u sestrinstvu predstavit će svoj rad, i građanima pružiti mjerenje šećera, krvnog tlaka, indeksa tjelesne mase, savjetovanje o prevenciji hipertenzije.

Bili su tu i djelatnici Hitne pomoći koji će pokazivati automatsku vanjsku defibrilaciju. Bilo je i organizirano mjerenje tlaka, šećera u krvi, izračunavanje indeksa tjelesne mase, te predstavljene sve javnozdravstvene akcije s naglaskom na program ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

- Možemo reći kako će to biti jedan sajam sestrinstva koji će se danas održati, i ovim putem pozivamo sve građane da nam se pridruže te nam iskažu potporu i zahvalu za sve što smo, pogotovo u doba pandemije, pružili našim građanima, naglasio je predsjednik Hrvatske komore Medicinskih sestara Mario Gazić.

"Situacija u zdravstvu i dalje nije sjajna"

No, situacija u zdravstvu i dalje nije sjajna – mnogi odlaze u inozemstvo u potrazi za boljim poslovima i uvjetima, a to se odnosi i na medicinske sestre.

- Danas slavimo, ali se moramo osvrnuti na probleme koji nas tište dugi niz godina. Posljednje dvije godine su bile izuzetno izazovne, i javnost nas je podržala – vidjeli su kolika je važnost medicinskih sestara i da one zapravo čuvaju zdravstveni sustav svojom požrtvovnošću i profesionalnošću. Ovo je prilika da se zahvalimo svim medicinskim sestrama još jednom, rekla je predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara Tanja Lupieri.

Dodaje kako je ovogodišnja poruka Svjetske Zdravstvene Organizacije "ulažite u sestrinstvo da biste očuvali globalno zdravlje".

- Potrebno je napraviti pozitivan pomak, osvrnuti se na medicinske sestre, osnažiti ih i ojačati ih, tako da i dalje mogu nositi ovaj težak teret, kazala je. 

"Moramo zaustaviti odljev u inozemstvo"

- Svake godine interes za upis u srednje medicinske škole veći je od upisnih kvota, naglasio je Gazić.

- Prije dva dana održali smo sastanak u Ministarstvu zdravstva, zajedno s ministrom obrazovanja, kako bi se te kvote povećale. Nama u sustavu nedostaje četiri tisuće medicinskih sestara, i moramo sad nešto poduzeti da za pet ili deset godina imamo dovoljan dio kadra. Usput moramo zaustaviti i taj odljev u inozemstvo, napomenuo je, dodavši kako Hrvatska nije dovoljno financijski atraktivna niti kako bi privukla medicinske sestre koje dolaze iz trećih zemalja.

Posljednjih se godina podignula razina visokog obrazovanja kad je u pitanju sestrinstvo.

- Ponosni smo jer nam već deset godina izlazi generacija magistara sestrinstva sa sveučilišnih studija. No, to je više od dvije tisuće visokoobrazovanih medicinskih sestara koje još uvijek čekaju da im se prizna visoka stručna sprema. Te sestre i dalje rade, i koriste svoja znanja u radu, ali to je jedan od razloga koji ih odvodi izvan države, istaknula je Lupieri.

Ironija je što su njihove diplome u inozemstvu priznate, dok u Hrvatskoj na to čekaju već devet godina.

- Problem je naziva u uredbi, da bi visokoobrazovane medicinske sestre dobile koeficijent. Ministarstvo zdravstva je napokon napisalo tu uredbu i poslalo na proceduru. Nadam se da ćemo to napokon riješiti, rekao je Gazić.

Osim jutrošnjeg događanja na glavnom zagrebačkom trgu, održat će se još jedno događanje u 16 sat u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu na Kaptolu.

- To će biti svečana akademija u organizaciji Hrvatske komore medicinskih sestara, sindikata i svih udruga, gdje ćemo se obratiti našim kolegicama i kolegama, i proslaviti ovaj lijepi dan, dodala je Lupieri.

Slavlju će se priključiti i zbor medicinskih sestara "Opće bolnice Koprivnica".

- Medicinske sestre su pozitivne, i vole pjevati. Ovo je jedna lijepa prilika da ih vidimo i čujemo, zaključila je Lupieri. 

I grad Rijeka danas obilježava Međunarodni dan sestrinstva.

- To je dan koji sestre provode uobičajeno, na svojim radnim mjestima. Ove godine ne želimo pričati o nikakvim problemima u sestrinstvu. Kao što to i inače činimo, mi smo u Primorsko-goranskoj županiji svi zajedno organizirali proslavu Dana sestrinstva – sve zdravstvene i sve ustanove koje vrše obrazovanje medicinskih sestara, kaže pomoćnica ravnatelja sestrinstva Snježana Juričić iz Riječkog KBC-a.

Općenito stanje u KBC Rijeka je, pretpostavlja Juričić, kao i u svim ostalim KBC-ovima.

- Nedostatak medicinskih sestara koji generira sve ostale probleme. Mi aktivno radimo na tome da umanjimo taj problem, a moram spomenuti da se taj problem ne reflektira na pacijente zbog toga što sestre koje su ostale u sustavu i dalje pružaju skrb pacijentima, i postižemo onu kvalitetu koju želimo imati, rekla je.

Glavni tehničar Klinike za anesteziologiju pri KBC Rijeka, Josip Brusić, smatra kako veliki naglasak treba biti na edukaciji budućih sestara i tehničara.

- Očekujemo da će uz reformu zdravstva doći i do velike reforme u samom sestrinstvu. Na ovaj dan moramo naglasiti da iz srednjih medicinskih škola izlazi jedan predivni kadar koji je nezamjenjiv u našim bolnicama. Međutim, to je jedina škola u Europi koja traje 5 godina, a koja u Europi nije priznata. Ljudi s tim školama su u Europskoj Uniji, nažalost, njegovatelji, a kod nas se zovu medicinske sestre. To zaista usporava samu edukaciju. U sestrinstvu kronično nedostaju uže specijalizacije – svi smo mi opće sestre, ali bavimo se i specifičnim radilištima koja su priznata u Europskoj Uniji. To kod nas, nažalost, rade opće sestre, napominje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!