10:34 / 01.10.2019.

Autor: HRT

Međunarodni Dan starijih osoba - RH je među 10 najstarijih država u Europi

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Zagrebu je obilježen gerontološkim tulumom na Strossmayerovom trgu, a u Osijeku besplatnim grahom.
Danas je Međunarodni Dan starijih osoba. U Zagrebu je obilježen gerontološkim tulumom na Strossmayerovom trgu. Romana Galić, pročelnica gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom objasnila je da je riječ o gradskoj manifestaciji kojom već 16. godinu žele javnost usmjeriti prema osobama starije životne dobi.

- To je manifestacija kojom pokazujemo koliko su naši stariji sugrađani u punoj snazi i koliko još mogu, koliko su korisni društvu i koliko se vole zabavljati, rekla je. Dodala je da kada vidite koliko se oni vole zabavljati i plesati, kao da zaborave na sve probleme koji ih tište.

Govorila je o današnjem sadržaju koji će biti informativnog, zabavnog, ali i preventivno-zdravstvenog karaktera. Pojasnila je da je to spoj zabavnog, onog što pripremaju tijekom godinu dana; informativnog karaktera jer daje informacije o domovima; i zdravstvenog gdje mjere šećer, tlak, gustoću kostiju, minerala.- Međunarodni Dan starijih osoba obilježava se i trodnevnom konferencijom, interes je velik, kazala je Galić. Pojasnila je da okupljaju velik broj stručnjaka iz različitih područja o raznim temama koje tište osobe starije životne dobi, kao država imamo sve veći udio starijih građana - oko 19% i svrstavamo se među 10 najstarijih zemalja u Europi. Dodaje da je to stručnjacima izazov kako odgovoriti i udovoljiti potrebama, a konferencija je međunarodna.

Na pitanje kakav je opći dojam i brinemo li se o starijim sugrađanima onoliko dobro koliko bismo trebali i je li za tu brigu potreban novac, standard ili nešto drugo, Galić kaže da svatko od nas treba ponaosob krenuti i da se uvijek možemo bolje brinuti. Dodaje da želi vjerovati da smo na sredini, ali da svatko od nas može dati više.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba Stranka umirovljenika, uz potporu SDP-a, organizirala je druženje s građanima te prigodne zdravstvene akcije poput mjerenja tlaka i šećera u krvi. U povodu toga predsjednik SDP-a Davor Bernardić podsjetio je umirovljenike kako im je živjeti u Hrvatskoj, kritizirajući pri tome vladajuće.Grah za umirovljenike na osječkoj tržnici

Ovogodišnji Svjetski dan starijih osoba obilježen je u sklopu tradicionalne akcije: „Umirovljenički utorak na Gornjogradskoj tržnici" koja se unazad tri godine, svakog tjedna, održava na otvorenom prostoru tržnice na malo. Umirovljenici tada kod partnera Tržnice ostvaruju i popust od 10 posto. Svakoga utorka, popust od deset posto dobro dođe, a koriste ga mnogi stariji građani.

Zanimanje za današnji događaj još je jednom pokazalo kako su umirovljenici najvjerniji kupci, a zdravi i kvalitetni proizvodi  našli su svoje mjesto i u grahu iz kotlića. Skuhan je od namirnica kupljenih kod prodavača na osječkoj tržnici i to po tradicionalnoj, bogatoj slavonskoj recepturi.

Uz dobru hranu i druženje, Svjetski dan starijih osoba uljepšao je i topao jesenski dan koji je omogućio i šetnju po osječkoj Tržnici prepunoj bogatih sezonskih i ekoloških proizvoda.

Mimohod umirovljenika u Varaždinu

 S košarama punim darova i pjesmom krenuli su na mimohod gradom. Imaju mnogo problema, kažu, no ne daju se. Ovo je njihov dan koji žele provesti u veselju i druženju. Nema više onog poštovanja što je nekad bilo.

Mnogo ljudi misli kad su završili svoj radni vijek da je tu i nekakav kraj. Dapače, mi sad imamo priliku raditi i ono sve što nismo mogli, što nismo stigli. A bez velikog opterećenja jer imamo dovoljno vremena ako ga znamo rasporediti i vjerujem da oni koji se aktivno uključe u bilo koji vid zajedništva da nikad nisu požalili, kaže predsjednica Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije Jadranka Bahlen.

U Varaždinskoj županiji žive 42 tisuće umirovljenika. U savezu udruga više ih je od 9 tisuća. Briga o umirovljenicima jedna je od županijskih strateških odrednica - iz proračuna se izdvaja oko 350 tisuća kuna za udruge. Za udruge smo izdvojili dodatnih 100 tisuća kuna za programe i projekte. Podigli smo božićnice i uskrsnice sa 20 posto socijalno najosjetljivijih na 30 posto socijalno najosjetljivijih koji su dobili prošle i ove godine pakete. A isto tako puno smo tuda uložili u organizaciju upravo ovakvih druženja.

Jer u njima, ističu ovi naši umirovljenici, konačno mogu uživati. A uz razgovor i radost pomažu im da ostanu fizički i psihički zdravi.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!