06:48 / 08.03.2018.

Autor: S.M./D.M./HRT/Hina

Međunarodni dan žena: Prosvjed pred Vladom i noćni marševi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prosvjed "Blagajnica hoće ići na more", pred Vladom posvećen je ženi koja je zbog dvije šnite pršuta dobila otkaz. U Zagrebu, Splitu i Rijeci održat će se i Noćni marš s početkom u 18 sati.
Ženska mreža Hrvatske u povodu Međunarodnog dana žena upozorila je ispred Vlade na težak položaj žena koje zbog straha za svoju egzistenciju ne smiju progovoriti kako im je na radnom mjestu, zatraživši od vladajućih da donesu mjere za unapređenje njihovih radnih prava. Prosvjed nazvan prema filmu "Blagajnica hoće ići na more", udruga je posvetila ženi koja je zbog dvije šnite pršuta dobila otkaz, ali i svim bezimenim ženama koje strepe za svoju egzistenciju.

Ističući transparente s porukama "Nije bila 20 godina na moru", "Radi stalno na određen rad", "Prima plaću u bonovima", "Mora držati jezik za zubima" i "Ne smije rađati da bi mogla raditi" aktivistice su priredile performans s blagajnicom koja simbolički predstavlja sve žene koje nisu došle na prosvjed jer rade u svakom trenutku. Koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov poručila je da su žene trostruko opterećene jer rade na poslu, kod kuće i vjerojatno još negdje na crno kako bi mogle prehraniti djecu. Udruga je u Banske dvore predala zahtjeve za donošenjem zakona koji će štititi zviždače, redoviti financijski nadzor nad poslovanjem korporacija i trgovačkih lanaca, jasnije i strože ograničavanje rada na određeno vrijeme, osim u posebnim slučajevima iz Zakona o radu i obvezni roditeljski dopust za očeve u trajanju polovine ukupnog roditeljskog dopusta.U povodu Međunarodnog dana žena, u Zagrebu, Splitu i Rijeci održat će se Noćni marš s početkom u 18 sati.

Ovogodišnji Međunarodni dan žena u Hrvatskoj je u Saboru u znaku nastojanja opozicije da na dnevni red u Saboru uvrsti raspravu o tzv. Istanbulskoj konvenciji. Uz GLAS i IDS u inicijativi sudjeluju SDP, HSS, Živi zid, neovisni Vlaho Orepić, Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku. Na jučerašnjem sastanku parlamentarne opozicije na kojemu se dogovaralo pokretanje interpelacije nije bilo predstavnika Mosta, no naknadno su rekli da će i oni potpisati prijedlog, a interpelaciji su skloni i u stranci Neovisni za Hrvatsku. Vladajući pak uzvraćaju da to nije potrebno jer će Konvencija na dnevni red doći do kraja ljetnog zasjedanja Sabora.

Na Međunarodni dan žena u kinima diljem Hrvatske počinju Ženijalni dani, filmska manifestacija koja, u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, do nedjelje, 11. ožujka prikazuje filmove iz recentne 'ženske' ili 'feminističke' filmske produkcije.

Savez samostalnih sindikata organizira okrugli stol "Pravda za žene". Tu je i nekoliko prigodnih konferencija. Na jednoj od njih, "Napredak žena, napredak ekonomije. Ostvari potencijal!", dodijeljena je nagrada "Utjecajne hrvatske žene" ravnateljici Vukovarske bolnice dr. Vesni Bosanac. Pod motom "Uspješne poduzetnice - izvor naše motivacije ili poslovne frustracije!" održan je kongres poduzetnica i poduzetnika iz Hrvatske i jugoistočne Europe.

U Kopenhagenu je 1910., na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalistica, a na prijedlog Clare Zetkin, donesena odluka da se 8. ožujka proglasi Međunarodnim danom žena. Odluka je donesena kako bi se time obilježila uspomena na velike prosvjede američkih žena održane 1909. u sklopu borbe za opće pravo glasa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!