Međunarodni je Dan bijelog štapa

15.10.2021.

08:52

Autor: HRT

Međunarodni je Dan bijelog štapa

Međunarodni je Dan bijelog štapa

Foto: HRT / HTV

Međunarodni je Dan bijelog štapa. Hrvatski savez slijepih upozorava da je potrebno slijepe više uključiti u društvo. Ispred Saveza u zagrebačkoj Draškovićevoj ulici održana je gerilska akcija; postavljene su zapreke na taktilne staze za slijepe s porukom "Ako ne vidimo, nismo nevidljivi".

Predsjednik Saveza Vojin Perić istaknuo je da se slijepe i slabovidne osobe mogu kretati vrlo sigurno po taktilnim trakama, ali da je problem kada se pojavi prepreka jer onda ne znaju kuda idu.

Taktilne staze su za kretanje slijepih, ne bicikala i romobila

Upozorio je da puno ljudi taktilne staze percipira kao biciklističke i romobil staze po kojima se mogu slobodno kretati jer su obilježene, ali da to nije tako.

- Taktilne staze su staze za kretanje slijepih i to treba znati. Po tim stazama bicikl i romobil ne bi trebali ići jer je velika opasnost za slijepe i slabovidne osobe. Bicikl i romobil se ne čuju, slijepa osoba ga ne može identificirati i može doći do nesreće, objasnio je Perić.

Zauzeo se da taktilnih staza bude što više te da budu prepoznatljive kao one za kretanje slijepih osoba.

- Bilo bi dobro da se taktilne staze postavljaju na ulicama, trgovima, u trgovačkim centrima, istaknuo je i dodao da slijepe osobe "žele djelovati u svim pravcima, a ne samo u okviru ministarstva socijale".

- Mi nismo socijala, mi smo socijala u smislu da se kompenziraju troškovi koji su prouzročeni sljepoćom. Ali, mi želimo biti i kulturnjaci i gospodarstvenici, želimo se baviti onim za što smo školovani, za što imamo talente, svime onim gdje smo eksperti, poručio je.

Perić je naglasio kako ne žele da 'slijep' bude njihov dominantni, primarni atribut s kojim ih oslovljavaju, nego po imenu, prezimenu i zvanju, ističući da im je 'slijep' sekundarni atribut koji ne kriju, ali ne žele da im sljepoća bude dominantna jer se onda javljaju predrasude.

U Hrvatskoj oko 5900 slijepih osoba, preko 1100 u Zagrebu

Istaknuo je da je u Hrvatskoj oko 5900 slijepih osoba, a u Zagrebu preko 1100.

Pohvalio je socijalnu politiku u Zagrebu kao vrlo senzibilnu za osobe s invaliditetom, ali i upozorio da u ruralnim područjima slijepe osobe žive puno teže, puno manje se kreću jer tamo su i blatnjavi putevi i makadami.

- Moramo naći načina da i u ruralnim područjima slijepe osobe imaju sigurnije kretanje, da imaju svoje aktivnosti, da ti ljudi, bit ću simboličan - progledaju, rekao je Perić i zauzeo se da se svakome kome je potrebno omogući videći prijatelj i osobni asistent.

Ustvrdio je da u Savezu nisu zadovoljni ni s visinom invalidnine koju slijepe osobe dobivaju jer Hrvatska i dalje ima najnižu osobnu invalidninu u Europi, odnosno tuđu njegu i pomoć koja iznosi oko 200 eura, a primjerice u Srbiji je 260 eura, u BiH 204, u Francuskoj i Italiji po 700 eura, u Austriji 630 eura.

Želeći ponovno upozoriti na potrebu povećanja dostupnosti literature slijepim i slabovidnim osobama, Zaklada "Čujem, vjerujem, vidim" u povodu Međunarodnog dana bijelog štapa darovat će Ministarstvu kulture i medija sto tiskanih knjiga s više od 24 tisuće stranica teksta. Kako bi skrenuli pozornost na proporcionalnost dostupnosti knjiga slijepim osobama, Ministarstvu kulture bit će uručene i 53 stranice audiozapisa jedne od darovanih knjiga - "Volim te, takav kakav jesam" Marie Elizabeth Schmidt, a koju je Zaklada "Čujem, vjerujem, vidim" objavila u zvučnom i tiskanom obliku.

- Želimo ukazati svojim sugrađanima i naravno donosiocima odluka koliko nam je bitno da se odluke koje su bitne za naš život ne donose bez nas i da aktivno participiramo u njihovu donošenju zato što smatramo da jedino tako one mogu biti kvalitetne, rekla je Andreja Veljača, Hrvatski savez slijepih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!