20:47 / 07.03.2019.

Autor: D.M./HRT

Međunarodni je dan žena

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Osim pokazivanja ljubavi, poštovanja i razumijevanja ženama - svrha ovog dana je proslava njihovih ekonomskih, političkih i društvenih postignuća.
Međunarodni dan žena obilježava se diljem svijeta 8. ožujka, a osim pokazivanja ljubavi, poštovanja i razumijevanja ženama, svrha tog dana je proslava njihovih ekonomskih, političkih i društvenih postignuća.

Međunarodni dan žena ustanovljen je 1910., na prvoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu, i to na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Iduće godine Međunarodni dan žena obilježilo je više od milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Istodobno se dogodio požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, u kojem je poginulo više od 140 žena. Slabe mjere sigurnosti bile su uzrok tako velikom broju žrtava.

U sklopu kampanje "Aktivne i uključene" Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) u partnerstvu s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom obilježava 8. ožujka skupom na kojemu će se putem izlaganja žena s invaliditetom predstaviti razumna prilagodba u sustavu zdravstva kao obveza prema Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom i Globalnim ciljevima održivog razvoja do 2030.

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova predstavit će Medijski kodeksi - vodič za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama i femicidu. Na predstavljanju će biti i Nikola Milina, glavni ravnatelj policije; Irena Petrijevčanin Vuksanović, potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora i Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

I ove će se godine održati noćni marševi u povodu Međunarodnog dana žena - i to u pet hrvatskih gradova - Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli i Zadru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!