08:20 / 22.11.2018.

Autor: HRT

Međuparlamentarna konferencija o europskoj poljoprivredi u Saboru

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskom saboru održava se dvodnevna međuparlamentarna konferencija "Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede".
U Hrvatskome saboru održava se dvodnevna međuparlamentarna konferencija "Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede".

Okuplja predstavnike odbora nadležnih za poljoprivredu i ruralni razvoj parlamenata država članica EU-a, Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, Europske komisije, Ministarstva poljoprivrede RH i važnijih sektorskih udruženja.


Jandroković otvorio međuparlamentarnu konferenciju o budućnosti hrane i poljoprivrede

Poljoprivreda je oduvijek bila snažna sastavnica europskog načina života i identiteta, i to mora ostati, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković otvarajući međuparlamentarnu konferenciju Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede koja se u četvrtak i petak održava u Hrvatskom saboru.

Izrazio je zadovoljstvo što je Konferencija okupila velik broj zastupnika, čak iz 20 država članica Europske unije, ali i dužnosnike triju institucija Unije Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća, radi rasprave o budućnosti jedne od najstarijih i najvažnijih europskih politika, Zajedničke poljoprivredne politike.

"To je potvrda da je Hrvatski sabor, iako nacionalni parlament najmlađe države članice EU, prepoznao institut međuparlamentarne suradnje, ali i političkog dijaloga u Uniji, kao važne instrumente za utjecaj u donošenju europskih odluka", rekao je Jandroković.

Sabor je, istaknuo je, prepoznao trenutak, ali i potrebu da se o budućoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici provede konkretna rasprava nacionalnih parlamenata s institucijama Europske unije i drugim zainteresiranim dionicima.
Objasnio je zašto je to važno. "Zato jer novi Višegodišnji financijski okvir naglašava nove prioritete Unije za iduće razdoblje. I Zajednička poljoprivredna politika nema više položaj kakav je nekad imala", rekao je Jandroković.

Naglasio je da se Unija danas suočava s brojnim izazovima zbog kojih u prvi plan svog djelovanja stavlja sigurnost i politike koje neposredno tome pridonose. "Međutim, sigurnost treba razmatrati u širem smislu. EU će biti sigurna ako preuzme aktivnu ulogu globalne sile i bude dovoljno snažna da može zaštiti svoje građane od unutarnjih i vanjskih prijetnji, od terorizma do klimatskih promjena. Ali i ako bude gospodarski snažna i konkurentna u sve povezanijem svijetu te ako ponovo preuzme vodeću ulogu među trgovinskim silama, u tom gospodarskom osnaživanju, važno mjesto ima poljoprivreda, poručio je Jandroković.


Predstavnici 21 države i 25 matičnih odbora

Međuparlamentarna konferenciji okupila je predstavnike odbora nadležnih za poljoprivredu i ruralni razvoj nacionalnih parlamenata država članica EU (21 država članica i 25 izaslanstava matičnih radnih tijela), Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, Europske komisije, hrvatskog Ministarstva poljoprivrede i značajnijih sektorskih udruženja.

Prijedlog zakonskog okvira Zajedničke poljoprivredne politike za sljedeće programsko razdoblje predstavit će povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan, a potom će uslijediti rasprava o: procesu usvajanja nacionalnih strateških planova, istraživanjima u poljoprivredi, sigurnosti i kvaliteti hrane, generacijskoj obnovi ruralnih područja i lokalnoj zajednici i ruralnom razvoju.
Drugog dana Konferencije, sudionicima će se obratiti predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta Czeslawa Siekierskog.

Predstavit će se i presjek održanih rasprava i razmjena mišljenja i gledišta između zastupnika i predstavnika sektorskih udruženja kao i predložiti teme za daljnje rasprave između nacionalnih parlamenata o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020. godine.

Sudionici Konferencije u petak će imati priliku upoznati se s hrvatskim poljoprivrednim proizvodima i njihovim proizvođačima.

Predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić izrazio je  uoči konferencije zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska domaćin tako važnom skupu na kojem se očekuje više od 150 sudionika. "Na ovoj razini to je jedan od vrhunskih skupova koji se uspio dogoditi, jer prvi put imamo predstavnike nacionalnih parlamenta zemalja članica EU koji raspravljaju o temi koja se do sada uvijek dogovarala u Bruxellesu, u okviru Europske komisije i Europskog parlamentra", rekao je Panenić Hini uoči konferencije.

Prijedlog zakonskog okvira Zajedničke poljoprivredne politike za iduće programsko razdoblje predstavit će povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan. Slijedit će rasprava o procesu prihvaćanja nacionalnih strateških planova, istraživanjima u poljoprivredi, sigurnosti i kvaliteti hrane, generacijskoj obnovi ruralnih područja te lokalnoj zajednici i ruralnom razvoju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!