18:04 / 26.03.2021.

Autor: V. Ružojčić, D. Kustor/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Međureligijska molitva u Jasenovcu

Jasenovac

Jasenovac

Foto: HTV / HRT

Ispod spomenika Kameni cvijet u Jasenovcu održana je međureligijska molitva za sve žrtve zloglasnog ustaškog logora. Susret je inicirao požeški biskup Antun Škvorčević, a molitva je održana na dan kada Požeška biskupija obilježava Dan čišćenja pamćenja i spominje se nedužnih žrtava.


Na mjestu nekadašnjeg ustaškog logora, u Jasenovcu, vjerski su vođe molili za žrtve svih totalitarnih vladavina. Za mir i oprost.

- S mislima usmjerenim prema svim koncentracijskim logorima, mjestima diskriminacije i patnje, onim jučerašnjim i, nažalost, također onim današnjim, ne želimo nikoga isključiti, rekao je mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u RH.

Nego, poručili su, graditi budućnost na međusobnom prihvaćanju.

- Kao što je govorio pokojni patrijarh Pavle da budemo ljudi, kad budemo ljudi jedni prema drugima sve drugo će doći na svoje mjesto, poručio je Jovan Ćulibrk, pokračko-slavonski episkop.

- Došli bez politike, došli smo s molitvom otvorenog srca jedni prema drugima. Puni tuge i pijeteta prema žrtvi koje su bile ovdje i to je ono to bi trebalo biti uvijek, rekao je Luciano Moše Prelević, glavni rabin Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj.

- Da suza bude molitva, da se više nikada i nikome ne ponovi Jasenovac i nijedan zločin ovoga svijeta, rekao je Mevludi ef. Arslani, zamjenik predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Međureligijsku je molitvu inicirao požeški biskup Antun Škvorčević, jer, kaže, svaka žrtva zavređuje biti poštovana.

- I to ne osjećajima mržnje i osvete, nego baš očišćenim pamćenjem. Vjerujem da se pamćenje najbolji čisti kroz kajanje pokoru, praštanje, milosrđe, rekao je mons. Antun Škvorčević, požeški biskup.

Pa upravo na Žalosni petak Požeška biskupija obilježava i Dan čišćenja povijesnog pamćenja. Vjerničkom kulturom spomena iskazuje poštovanje žrtvama bilo koje nacionalne, vjerske, ideološke ili druge pripadnosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!