Vježba "Sigurnost 23", priprema za početak protupožarne sezone

16.06.2023.

Zadnja izmjena 16:28

Autor: HRT/IMS

Međuresorna vježba Sigurnost 23

Međuresorna vježba Sigurnost 23

Foto: HTV / HRT

Međuresorna vježba „SIGURNOST 23“ koja ima za cilj provjeru funkcioniranja rada tijela domovinske sigurnosti održala se danas na području Istarske, Karlovačke i Zagrebačke županije. Centralni dio vježbe bio je na lokaciji INA benzinska postaja Rebri u Istri gdje je prikazana tehnička intervencija spašavanja u prometu te gašenje požara šume na otvorenom prostoru, uz sudjelovanje pripadnika vatrogastva, zračnih protupožarnih snaga te uz korištenje videonadzora iz zapovjedno-komunikacijskog vozila VZŽ Istarske.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pratio je vježbu "Sigurnost 23", koja je uspješno održana na Ininu odmorištu i crpki Rebri kraj Istarskog ipsilona. Kazao je da je riječ o sigurnosnoj vježbi, u kojoj je simuliran lančani sudar na autocesti, uz brze intervencije vatrogasnih, medicinskih postrojbi, policije, civilne zaštite i Crvenoga križa.

Nakon sudara demonstrirano je i gašenje šumskog požara uz autocestu, a sudjelovali su pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, dva air trakora i dva kanadera.

Premijer je izjavio da je koordinacija nadležnih službi na području Istarske županije odlična te postoji kvalitetna suradnja i s Inom te Bina Istrom i njezinim vatrogasnim postrojbama.

Vježba je pokazala koliko se u proteklim godinama napravilo na osnaženju sustava domovinske sigurnosti i boljoj koordinaciji svih sastavnica, rekao je Plenković.

Čestitao je svima koji su danas sudjelovali i u vježbi obrane od poplava u Karlovačkoj županiji te u Ivanić Gradu u Zagrebačkoj županiji gdje je organizirana vježba spašavanja i djelovanja u uvjetima opasnih tvari.

U prvih pet mjeseci svega pet intervencija zrakoplova


Govoreći o protupožarnoj sezoni, Plenković je rekao kako su zrakoplovi, zbog vremenskih uvjeta i kiše, u prvih pet mjeseci intervenirali svega pet puta. Bilo je 50 posto manje požara nego lani te čak 96 posto manje opožarenih površina.

- U zadnjih nekoliko godina investirali smo puno, Hrvatska vatrogasna zajednica dignuta je na razinu Središnjeg državnog ureda, neovisna je, ima svoj proračun od više od 60 milijuna eura, kazao je premijer. Učinjen je i iskorak u pravima vatrogasaca, a njih više od 30 tisuća je u dobrovoljnim te oko 3500 u profesionalnim postrojbama.

Najavio je da će tijekom ljetne sezone postrojbe na obali biti pojačane s vatrogascima iz kontinentalnog dijela Hrvatske. Proširuje se i kapacitet nadzornih kamera na objektima Odašiljača i veza na teritoriju koji pokrivaju Hrvatske šume, a projekt je vrijedan 650 tisuća eura.

U Istarskoj županiji kamerama će bilo pokriveno 90 posto ruralnog područja


Planiraju se i daljnje investicije, kako bi u Istarskoj županiji kamerama bilo pokriveno 90 posto ruralnog područja i stekli još bolji preduvjeti za brze intervencije u slučaju požara, istaknuo je Plenković.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac rekao je da su svi potvrdili, od policije, vatrogasaca, vatrogasnih službi Bina Istre, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu, Crvenoga križa, Hrvatskih šuma do zračnih snaga, da dobro djeluju, što je jamstvo građanima i turistima da imaju kvalitetnu zaštitu.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je da je riječ o redovnoj vježbi, ali i o pripremi za početak protupožarne sezone, kao i uvodu u početak rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama 19. lipnja te dislokacije snaga, 72 vatrogasca, 29. lipnja na 17 lokacija na otocima i u priobalju.


Vježba na nekoliko lokacija


Simultano s vježbom u Istri, vježba je započela i na području Zagrebačke županije na prostoru kompleksa INA Grupe. Vježba je obuhvaćala tehničku intervenciju spašavanja i evakuacije iz prostora ugroženog opasnim plinom u kompleksu INA Grupe, uz sudjelovanje pripadnika vatrogasne postrojbe u gospodarstvu INA Vatrogasni servisi i vatrogasnih postrojbi s područja Zagrebačke županije.

U vježbi je prikazano postupanje prilikom gašenja zapaljivih tekućina u pogonu i gašenje plina, zaštita ostalih objekata te spašavanje ozlijeđene osobe s visine. U vježbi je sudjelovalo 58 vatrogasaca, 11 vatrogasnih vozila, šest operatera iz pogona, te djelatnici HMP i MUP-a. Za potrebe vježbe formirano je izdvojeno zapovjedno mjesto te je korišten dron s termo kamerom.

- Današnja vježba po prvi put da se odigrava pod pokroviteljstvom Hrvatske vatrogasne zajednice koja organizira pripremu za svoju predstojeću sezonu. Ovo je prvi put da se uključuju industrijske postrojenja u samu vježbu, a ovo postrojenje je nama izuzetno bitno zbog samih procesa koji se ovdje odvijaju i moramo svake godine provjeravati jesmo li dovoljno spremni da pogasimo. Ina vatrogasni servisi su kompanija koja je u vlasništvu Ine. Jedno smo od većih postrojenja u Republici Hrvatskoj, imamo 280 vatrogasaca i preko 40 vatrogasnih vozila i ovdje smo pokazali što znamo i što umijemo s tom tehnikom, rekao je Rikardo Ključarić, direktor INA - Vatrogasnih servisa.

U Karlovcu predstavljen sustav STREAM za ranu detekciju rizika od poplave


U Karlovcu je u petak predstavljen Strateški razvoj sustava obrane od poplava (STREAM) sa sustavom uzbunjivanja o rizicima temeljenom na daljinskom mjerenju vodostaja rijeka u realnom vremenu, s bržom detekcijom rizika i obavještavanja stanovništva o protupoplavnim mjerama.


Načelnica Stožera Civilne zaštite Vesna Hajsan Dolinar rekla je da je za implementaciju STREAM-a za cijelu Karlovačku županiju predviđeno 650.000 eura, od čega je iz županijskog proračuna osigurano 97.000 eura.

U projektu ukupne vrijednosti od 9,4 milijuna eura sudjeluje 20 partnera iz Italije i Hrvatske.

Od toga će se karlovačke operativne snage CZ-a opremiti radiokomunikacijskim uređajima potrebnim tijekom provedbe složenih intervencija, odnosno za uvezivanje svih u jedan sustav, što će omogućiti i nova nadogradnja geoinformacijskog sustava.

Danas je održana vježba, sa simulacijom stanja stvarne poplave od prije mjesec dana na tzv. malom slivu Kupe te su pokrenuti protokoli prenošenja informacija i provjerena spremnost sustava Civilne zaštite da operativno djeluje na smanjivanju rizika i šteta koje nanosi voda.

Uvježbava se tako, rekla je Hajsan Dolinar, brzo podizanje viših razina sustava, tamo gdje je to potrebno, poput Hrvatske vojske, županijske uprave za ceste, hitne medicine, HGSS-a, Crvenog križa.

Zamjenik načelnice Stožera, vatrogasni zapovjednik Goran Franković rekao je da je kroz ovaj projekt 80 vatrogasaca osposobljeno za korištenje novih tehnologija i sustava, te su savladali znanja o vođenju i zapovijedanju u kriznim situacijama.

Sustav zapovijedanja i upravljanja kriznom situacijom je kod proglašavanja izvanrednog stanja novi - županica i gradonačelnici i načelnici preuzimaju ulogu zapovjednika Civilne zaštite na svom prostoru, te zajedno djeluju u operativno organizacijskom obliku.

Postavljanjem telemetrijskih uređaja moći će se u ranoj fazi na više lokacija mjeriti vodostaji rijeka bez obilaska terena i detektirati moguće propuštanje nasipa, tako da se više neće događati kao prije mjesec dana da se Mrežnica izlila i poplavila kuće bez da je itko od interventnih službi to znao ili mogao na vrijeme predvidjeti, rekao je Franković.

Danas je aktivirano osam telemetrijskih vodomjera, oni su još u testnoj fazi, u skorije vrijeme bit će ih dvadeset, a u konačnosti 40.

Postavljanjem uređaja i izradom programa za automatsko pokretanje sustava za uzbunjivanje, stanovništvo na ugroženom području dobit će na vrijeme informaciju o mogućoj poplavi što će doprinijeti pravovremenoj reakciji i sprječavanju šteta od poplava.

Franković je također ustvrdio da se sve naučeno može primijeniti i za potres i vihore, te druge moguće ugroze koje se sve učestalije događaju u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

Plenković u rad pustio nadograđeni sustav za rano otkrivanje požara


U sklopu ovogodišnje međuresorne vježbe „Sigurnost 23“, danas je prezentirana i u rad puštena OIV Fire Detect AI usluga s ukupno 32 nadzorne kamere na osam lokacija u Istarskoj, tri u Ličko-senjskoj i pet lokacija u Primorsko-goranskoj županiji.

- Posebna mi je čast zahvaliti se Hrvatskim šumama i Odašiljačima i vezama što su omogućili proširenje ovog sustava video nadzora koji u realnom vremenu šalje korisne podatke kako bi pripadnici vatrogasne zajednice mogli još bolje reagirati te brže i učinkovitije poduzeti napore za sprečavanje širenja požara, rekao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te dodao kako je ovo samo prva faza projekta proširenja te najavio dodatna područja pokrivanja u idućoj godini.

Županijski vatrogasni zapovjednik i šef Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac također se pridružio zahvali te naglasio kako stalna nadogradnja sustava doprinosi sve efikasnijoj borbi protiv požara.

Kao mediteranska zemlja, Republika Hrvatska izložena je sredozemnoj klimi koju karakteriziraju izrazito duga i suha ljeta s brojnim požarima otvorenog tipa tijekom ljetnih mjeseci.

- Klimatske promjene, velike i dugotrajne ljetne vrućine zasigurno su pomakle granice povećanog rizika od šumskih požara sjevernije u odnosu na one krajeve Hrvatske gdje su ranije ti rizici bili izraženiji. Uz pomoć sofisticiranog sustava umjetne inteligencije OIV Fire Detect AI te njegove ovogodišnje nadogradnje i proširenja, uvjereni smo kako će doprinos smanjenju opožarenih površina i na područjima Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županija biti veći. Na taj način umanjit će se šteta nastala uslijed tih požara, a to su među prvima prepoznale Hrvatske šume koje već nekoliko godina ulažu napore i značajna financijska sredstva da se rizici od šumskih požara što je moguće više suzbiju. Za to je vrlo važna prevencija, a iskustvo nas uči da investiranje u istu u konačnici dovodi do umanjenja štetnih i golemih posljedica šumskih požara. Ponosni smo što stručnost i predanost naših inženjera i tehničara te svih infrastrukturnih i ekspertnih potencijala može doprinijeti povećanju sigurnosti hrvatskih građana i svih onih koji posjećuju našu zemlju, naglasio je predsjednik Uprave OIV-a, Mate Botica.

Što je OIV Fire Detect AI?


OIV Fire Detect AI predstavlja inteligentni, napredni i integrirani komunikacijski sustav za video nadzor udaljenih lokacija i rano otkrivanje požara otvorenog prostora u stvarnom vremenu, a namijenjen je svim službama čija su misija i cilj zaštita od požara te spašavanje osoba i imovine. Nastao u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) iz Splita za potrebe Hrvatskih šuma, ovaj sustav s 69 motrilačke lokacije i 138 kamera video nadzorom sada pokriva više od polovice površine naših županija u kojima se događa najveći broj požara.

Uz već postojeća četiri županijska operativna središta u Splitu, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku, opremljena su dodatna tri u Gospiću, Rijeci i Puli. Fotografije s kamera dostupne su i u središnjem državnom centru odnosno Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama gdje se motri sustav i upravlja kamerama u slučaju požara.

- Prve testne kamere instalirane su još 2015. godine na objektu Labinštica i od tada, u suradnji s vatrogascima, traje razvoj i usavršavanje usluge, kako bi im bio još jedan od jakih alata u borbi protiv požara. Od svoje implementacije, na početku požarne sezone 2018. godine, OIV Fire Detect AI usluga omogućuje nadzor i ranu detekciju požara na nepristupačnim lokacijama, provjeru požara dojavljenih od strane građana te daljinski nadzor tijekom akcije gašenja požara. Jednostavnije rečeno, tijekom požarne sezone, operateri u nadzornim centrima u režimu 24/7 aktivnim radom na sustavu imaju u realnom vremenu informaciju o situaciji na terenu i te informacije prenose vatrogasnim zapovjednicima. Pristup sustavu imaju i pripadnici javnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi u Dalmaciji, a bit će omogućen i JVP-ovima i DVD-ovima u Ličko–senjskoj, Primorsko–goranskoj i Istarskoj županiji, te je zasigurno pridonio ukupnom smanjenju broja požara većih razmjera, a time i opožarenih površina u našoj zemlji, naglasio je voditelj ovoga projekta u OIV-u, Stipe Pletikosić.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!