15:07 / 21.12.2020.

Autor: I.Z./Hina

Međuresorno povjerenstvo jednoglasno odlučilo o najboljoj ponudi za borbene avione

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, arhiva

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Postojeći avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva - MiG-21, pored svoje starosti i tehnoloških ograničenja, imaju životni vijek koji istječe 2024., kada će se definitivno morati povući iz operativne uporabe.
Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog aviona premijeru je danas uputilo studiju izvedivosti nakon što su jednoglasno odlučili o najboljoj ponudi za nove i korištene avione, priopćili su iz Vlade, ističući da su "zbog zaštite integriteta procesa" ti podaci klasificirani.

➡️ Čija će eskadrila štititi hrvatsko nebo?
➡️ Vlada idući tjedan dobiva studiju izvedivosti nabave borbenih aviona

- Nakon što su zaprimljene ponude četiriju država (SAD-a, Švedske, Francuske i Izraela), Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog aviona 12. prosinca 2020. službeno je dovršilo evaluaciju ponuda i premijeru 21. prosinca uputilo studiju izvedivosti za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, navode u priopćenju.

Dodaju da je povjerenstvo "na temelju sveobuhvatne i multikriterijske stručne analize sadržane u studiji jednoglasno donijelo zaključak o najboljoj ponudi između dviju ponuda za nove avione (američkog F16 Block 70 i švedskog Gripena C/D) i dviju ponuda za korištene avione (francuski Rafale F3R i izraelski F16 Block 30).

Sve su ponude temeljito i precizno ocjenjivane u okviru triju domena: strateške domene, domene sposobnosti i financijske domene. No zbog zaštite integriteta procesa ti su podaci klasificirani", navode u priopćenju.

Početkom sljedeće godine sa sadržajem studije bit će upoznat Odbor za obranu Hrvatskog sabora, nakon čega će Vlada RH donijeti konačnu odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona. Nakon toga započet će višemjesečna faza izrade međuvladinog ugovora s vladom države čija ponuda bude odabrana, kako bi se taj ugovor mogao sklopiti najkasnije do kraja 2021. godine.

- Nabavom višenamjenskog borbenog aviona Hrvatska će za sljedeća tri desetljeća dobiti 12 suvremenih aviona 4. generacije (10 jednosjeda i 2 dvosjeda) koji će zamijeniti Migove 21, čiji resursi istječu krajem 2024. godine.
Kao članica NATO-a, Hrvatska će time ne samo sačuvati sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nego će ih i znatno unaprijediti te mnogo djelotvornije moći štititi svoj zračni prostor i teritorijalni integritet, stoji u priopćenju.

Ovo je drugi proces nabave vojnih borbenih zrakoplova, nakon što je početkom prošle godine propao posao s Izraelcima i nabavom aviona F 16 Barak. Postojeći avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva - MiG-21, pored svoje starosti i tehnoloških ograničenja, imaju životni vijek koji istječe 2024., kada će se definitivno morati povući iz operativne uporabe.

Banožić o nabavi zrakoplova: Odluka početkom iduće godine

Ministar obrane Mario Banožić rekao da je izrađena studija koja će biti podloga Vladinoj odluci za konačni odabir višenamjenskih borbenih zrakoplova te da bi cijeli proces mogao biti gotov početkom iduće godine. Sa studijom će, kazao je, biti upoznati članovi saborskog Odbora za obranu te Vijeća za obranu, nakon čijeg će mišljenja Vlada "zaokružiti" tu priču i izvijestiti koji su avioni izabrani.

- Vjerujem da će cijeli proces završiti početkom iduće godine, rekao je ministar na svečanosti varaždinskih "Puma".

Bitno je, kaže, da je međuresorna skupina radila na nekoliko kriterija koji su potrebni Hrvatskoj vojsci, a na temelju istih kriterija razmatrane su sve četiri pristigle ponude.

- S jedne strane, to mora biti zrakoplov koji će zadovoljavati naše zadaće, odražavati spremnost Hrvatske vojske i mora biti financijski aspekt prihvatljiv za nas. Isto tako, kriterij koji se odnosi na vanjsko-politički, odnosno vanjsko-diplomatske odnose, ali i ono što bi trebalo biti na korist Hrvatskoj vojsci za idućih 30 godina, rekao je Banožić.

Upitan imamo li sada financijski bolje ponude nego što su bile na početku, ministar je odgovorio da ne kupujemo samo avione nego kompletan paket raketa, simulatora, vježbe i obuke.

- U tom koraku pokušali smo komunicirati detalje i dati priliku ponuđaču da možda još i on korigira neke stvari, kazao je i potvrdio da se upravo to i dogodilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!