18:53 / 22.12.2020.

Autor: Nikolina Ćosić, Jasmina Grbavec/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Međužupanijsko putovanje moguće isljučivo uz propusnicu

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: - / HRT

Od ponoći se prebivalište ili boravište ne može napustiti bez propusnice. Dobiti propusnicu nije lagano, od jučer je odbijeno već oko 60 posto zahtjeva.
U ponoć su na snagu stupile nove mjere, među kojima je i ograničavanje kretanja među županijama. To znači da se prebivalište ili boravište ne može napustiti bez propusnice. Za razliku od proljetos, sada će ih se dobivati mnogo teže. 

➡️ Trut: Odbili smo 60 posto zahtjeva za propusnice
➡️ Posebne upute kome se mogu izdati propusnice
➡️ Golem pritisak na sustav zbog propusnica 
➡️ Trut o propusnicama i granici: To su kruške i jabuke 

Pronaći način kako stići kući prije ponoći, mnogima je u utorak bio glavni cilj, jer će od srijede to izgledati sasvim drugačije.

- Evo, bilježimo neki pad prodaje karata. Sve manje ljudi se odlučuje na putovanje, kaže Luka Grabušić, direktor Autobusnog kolodvora Zagreb. Dodaje da je u prosjeku otkazano oko 70% linija, a još i više onih koje idu na dalje destinacije.

Gradovi i općine mogu izdavati propusnice samo u dva slučaja - putovanje na posao i medicinska skrb. U zagrebačkim mjesnim odborima zahtjevi se mogu predati i osobno.

A u cijeloj državi je od utorka ujutro propusnicu zatražilo 55.000 ljudi. 

- Otprilike je na tragu onoga što se u ponedjeljak komuniciralo, dakle nekih 60% je odbijenih zahtjeva. Nešto više od 40% je opravdano, izjavio je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!