08:35 / 01.05.2019.

Autor: P.F./M.Š./HRT

Medved: Akcija "Bljesak" je iznimno veliki uspjeh

-

-

Foto: - / -

U emisiji HRT-a Tema dana gostovao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te govorio o akciji Bljesak.
Za manje od 32 sata u akciji Bljesak oslobođeno je 500 km2 dotad okupiranog teritorija zapadne Slavonije. Sudjelovalo je 7200 vojnika i policajaca. Prisjećamo se naročito 51 poginulog i više od 160 ranjenih.

O akciji Bljesak u emisiji HRT-a Tema dana govorio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

- Hrvatska obilježava 24 godine od operacije "Bljesak"

- Bio je to iznimno veliki uspjeh. Godina 1995. bila je godina velikih uspjeha Hrvatske vojske i policije. Podaci o dinamici, spremnosti i sposobnostima koje smo imali govore sami za sebe. Bio je to cilj od 1991. - konačno oslobađanje domovine. Ne zaboravimo, iza svega stoji čovjek, rekao je Medved.

Posebno mu je drago što su današnjem obilježavanju 24. obljetnice vojno-redarstvene akcije Bljesak u Okučanima nazočile obitelji poginulih hrvatskih branitelja, invalidi Domovinskog rata, ratni zapovjednici, hrvatski branitelji u velikom broju, i da je zajedno s državnim vrhom, Hrvatskom vojskom i policijom obilježen ovaj za Hrvatsku veliki dan.

Kao najveći izazov u radu Ministarstva hrvatskih branitelja, uz punu potporu Vlade i u partnerstvu i suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, pa i s medijima, izdvojio je uspostavljanje ozračja u društvu u kojem će, rekao je, Domovinski rat i branitelji biti tretirani onako kako zaslužuju pobjednici i junaci.

- To nam je obaveza, motiv i usmjerenje da na tom tragu stalno radimo, istaknuo je.

Rekao je da Ministarstvo posebnu pažnju posvećuje brizi i skrbi branitelja, pronalasku nestalih. Puno je još obveza i izazova, rekao je. Podsjetio je da je Slavonija bila uništena i spaljena, ljudi su bili prognani.

- Projekt Slavonija, Baranja i zapadni Srijem jedna od prioritetnih aktivnosti Vlade, naglašava.

Izrazio je očekivanje da će u Hrvatsku iz Austrije biti vraćen Mig kojim je Rudolf Perešin prebjegao iz JNA.

Razgovori su u tijeku, kazao je.

Ministar Medved gostovao i u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Na početku se ministar Medved osvrnuo na VRO "Bljesak", čija je 24. obljetnica danas.

- Operacija "Bljesak" jedna je od naših najbriljantnijih operacija u Domovinskom ratu. Moramo se sjetiti velikosrpske agresije 91. te stradanja na tom području. Četiri godine poslije postigli smo tu razinu sposobnosti da su kroz briljantno planiranje postrojbe HV-a i policije s oko 7200 pripadnika oslobodile područje zapadne Slavonije, prisjetio se ministar Tomo Medved.

Operacijom je omogućeno nesmetano kretanje od istoka prema Zagrebu.

- Sjetimo se svakodnevnog teroriziranja putnika na autocesti. U operaciji "Bljesak" stradala su 42 branitelja, 162 su ranjena, od kojih su devetorica preminula od posljedica ranjavanja. U toj smo operaciji pokazali snagu hrvatske oružane sile, a što će poslije dovesti do "Oluje" i oslobađanja teritorija RH.

"Bljesak" je operacija za kojom se ne vuku nikakve tužbe i optužbe.

- Svi standardi ratovanja, sve konvencije, sva pravila, sve je poštovano. Nemojmo zanemariti činjenicu da je u samoj operaciji zarobljen velik broj neprijateljskih vojnika. Velik broj njih je procesuiran nakon same operacije. Provedena je briljantno.

Odgovor na "Bljesak" bila je odmazda - napadi na civilne ciljeve u Zagrebu, Karlovcu i Sisku.

- Neprijateljske formacije nisu se mogle pomiriti s činjenicom da Hrvatska oslobađa svoj teritorij. Imali smo sedam civilnih žrtava u Zagrebu, pogođen je i HNK te samo središte Zagreba. Nažalost, to je bilo svojstveno neprijatelju, dodaje ministar.

"Bljesak" je bio uvertira u "Oluju".

- "Bljesak" je pokazao spremnost hrvatske države i oružanih snaga da mogu sami osloboditi svoj teritorij. Moramo naglasiti i da je prije "Bljeska" bilo nekoliko važnih operacija.

Što je još ministar Medved rekao u emisiji "A sada Vlada" na HRT-u, pogledajte u priloženom videu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!