08:04 / 15.11.2019.

Autor: M.Š./HRT

Medved: Branitelji najsnažniji temelj samostalne Hrvatske

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" gostovao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.
U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" gostovao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Na početku se govorilo o izmjenama Zakona o blagdanima.

- 18. studenog od iduće godine postaje neradni dan kao Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Govorio je o ponedjeljku, kada će se, tradicionalno, tisuće okupiti u Vukovaru.

- Imat ćemo čitav niz aktivnosti. Najvažnije je da ćemo 17. studenog navečer odati počast paljenjem svijeća u krugu vukovarske bolnice. 18. 11. imat ćemo ujutro okupljanje u krugu bolnice te potom kolona sjećanja ide do Memorijalnog groblja. Vjerujem da će kao i ranijih godina doći veliki broj ljudi koji osjećaju poštovanje i žele iskazati zahvalu žrtvi Vukovara.

- Predviđeno je da u budućnosti na Memorijalnom groblju bude i popis svih stradalih, ističe Medved.

- Tijekom 2019. donijeli smo Zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu. Ministarstvo vrlo intenzivno radi na pronalasku nestalih. Ukupno 1872 osobe smatraju se nestalima. Od toga u Vukovaru 386. Svakodnevno radimo probna iskapanja, pronalazak nestalih, evo jučer smo na području Negoslavaca pronašli dvije osobe. Svjesni smo te obveze, to je prvorazredno humanitarno pitanje, prioritet svih prioriteta.

Medved je govorio i o položaju braniteljske populacije.

- Hrvatski branitelji najsnažniji su temelj ove samostalne Hrvatke, nikako teret, kako neki žele prikazati. Ova je Vlada donijela čitav niz mjera, napravili smo ogroman pomak u odnosu prema braniteljima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!