09:28 / 29.04.2022.

Autor: I.B./Hina

Obilježena 31. obljetnica 3. gardijske: "Slavne Kune dale nemjerljiv doprinos"

Obilježena 31. obljetnica 3. gardijske

Obilježena 31. obljetnica 3. gardijske

Foto: Dnevnik / HRT

Polaganjem vijenaca na vukovarskom Memorijalnom groblju iz Domovinskog rata obilježena je godišnjica slavne 3. gardijske brigade "Kune" koja je ustrojena na današnji dan prije 31 godinu. Podno spomen-obilježja odana je počast poginulim i nestalim pripadnicima brigade - koja je dala nemjerljiv doprinos u obrani i stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske. Na svom ratnom putu od Vukovara do zadarskog zaleđa pretrpjela je velike gubitke.
- Od tih ukupnih 391, 215 ih je poginulo 1991. u obrani istočne Slavonije, rekao je Tihomir Kmet, predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade.

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je u petak, 29. travnja 2022. godine pripadnicima 3. gardijske brigade “Kune“ i pripadnicima bojne Kune Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske 31. obljetnicu osnivanja.

- Poštovani pripadnici 3. gardijske brigade “Kune”, dragi prijatelji, čestitam vam 31. obljetnicu ustrojavanja!

ijekom Domovinskog rata vođeni zajedništvom branili ste i oslobađali jedinu nam domovinu Hrvatsku od velikosrpske agresije.

S posebnom zahvalnošću prisjećamo se poginulih, nestalih i umrlih pripadnika 3. gardijske brigade “Kune”.

Ljubav prema Slavoniji, Baranji, Srijemu i cijeloj domovini bila je vaša nit vodilja u Domovinskom ratu.

Krvlju je natopljena ova naša ravnica, na njezinoj oranici puno je tragova patnje, ali i ponosa i ljubavi prema jedinoj nam domovini Hrvatskoj. Zato nećemo nikome dozvoliti da omalovažava sve ono što ste napravili da bi mi danas živjeli u slobodi.

Život za domovinu položio je 391 pripadnik Kuna, za šesnaest pripadnika se još ni danas ne zna njihova sudbina i vode se kao nestali, 1088 je ranjeno. Velika je to žrtva, njima dugujemo najviše.

Neka vas i nadalje povezuje zajedništvo i domoljublje koje vas je okupilo i povezalo prije 31 godinu. Hvala vam na Domovini!, poručio je Banožić.

Medved čestitao 31. obljetnicu 3. gardijske

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je 31. obljetnicu ustrojavanja 3. gardijske brigade Kuna svim njenim pripadnicima, koji su, istaknuo je, od Vukovara i Posavine, zadarskog zaleđa i krajnjeg juga Hrvatske dali nemjerljiv doprinos.

- Poštovani pripadnici 3. gardijske brigade Kune, dragi prijatelji, čestitam vam 31. obljetnicu ustrojavanja slavne 3. gardijske brigade. Vaše domoljublje i odvažnost vodilo vas je u obrani i oslobađanju naše domovine. Od Vukovara i Posavine, preko zadarskog zaleđa pa sve do krajnjega juga dali ste svoj nemjerljiv doprinos i podnijeli golemu žrtvu, istaknuo je ministar hrvatskih branitelja Medved.

Poručio je kako svim poginulim i umrlim Kunama odajemo dužnu počast, u nadi da ćemo pronaći i sve naše nestale jer to je hrvatski prioritet, a "obiteljima žrtava odajemo priznanje za svu patnju i bol koja nikada ne prestaje".

Uoči 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, rekao je Medved, "prisjećamo se kako su Kune među prvima ušle u oslobođene Okučane".

Pripadnici Kuna proslavili su svoju brigadu na ponos domovine, dodao je.

- U Domovinskom ratu pokazali smo snagu zajedništva, koja nas je dovela do konačne pobjede, istaknuo je ministar Medved i pozvao pripadnike 3. gardijske brigade da budu ponosni na svoja djela, koja zauvijek ostaju u temeljima hrvatske državnosti, slobode i neovisnosti.

Na obilježavanju 31. obljetnice 3. gardijske brigade Kune danas u Vukovaru sudjelovat će i ministar obrane Mario Banožić, izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

U Crkvi sv. Filipa i Jakova bit će služena misa, a ministar Banožić položit će vijenac i zapaliti svijeće na Spomen obilježju na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata za poginule i nestale pripadnike Kuna. U 12 sati u Hrvatskom domu Vukovar bit će održana Svečana akademija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!