22:31 / 30.04.2022.

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Medved čestitao obljetnicu Bljeska: Žrtva branitelja zauvijek ugrađena u temelje RH

Tomo Medved

Tomo Medved

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio je čestitku uoči obilježavanja 27. obljetnice vojnoredarstvene akcije Bljesak, poručivši da je žrtva branitelja zauvijek ugrađena u temelje Hrvatske i trajno sačuvana u sjećanju hrvatskog naroda.

Medved se u čestitci obratio obiteljima poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, a na pobjedi je čestitao i ponosnim sudionicima akcije Bljesak u kojoj su združene snage Hrvatske vojske i policije pokazale svu svoju moć, a obljetnica koje se obilježava sutra.

U manje od 32 sata, napomenuo je, hrvatske snage (7200 vojnika i policajaca) oslobodile su 600 četvornih kilometara privremeno okupiranog hrvatskog teritorija i omogućili povratak prognanika u zapadnu Slavoniju. Slaveći pobjedu, istaknuo je Medved, prisjećamo se 51 hrvatskog branitelja čiji je život zaustavljen u Bljesku, kao i svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja čijom je krvlju plaćena naša sloboda.

- Njihova žrtva zauvijek je ugrađena u temelje hrvatske države i ostaje trajno sačuvana u sjećanju hrvatskog naroda, a njihovo domoljublje uzor je i poticaj generacijama. Vječna im slava i hvala!" - poručio je.

Zahvalio je i svima koji su branili i oslobađali domovinu od velikosrpske agresije jer bez njihove spremnosti na žrtvu, ustvrdio je, ne bi bilo ni samostalne države, što Hrvatska neće i ne smije zaboraviti.

Danas više nego ikada, naglasio je Medved, svjesni smo važnosti i značenja mira, slobode i neovisnosti, vrijednosti za koje se hrvatski narod prije tri desetljeća spremno žrtvovao, koje i danas odgovorno štiti.

- Očuvajmo ono naše zajedništvo koje nas je dovelo do konačne pobjede u Domovinskom rat jer samo zajedno možemo uspješno odgovoriti na sve izazove s kojima se suočavamo - naveo je i dodao kako trebamo biti ponosni na povijesnu ulogu u stvaranju hrvatske države i ostvarenju tisućljetnog sna hrvatskoga naroda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!