Medved: Čuvati sjećanje na Tomljanovića-Gavrana i ostale junake rata

17.02.2023.

11:41

Autor: T.V./HRT/Hina

Ministar branitelja Tomo Medved

Ministar branitelja Tomo Medved

Foto: Sime Zelic / PIXSELL

Ministar branitelja Tomo Medved u petak je, u povodu 29. godišnjice pogibije Damira Tomljanovića-Gavrana, poručio da postoji dužnost čuvanja sjećanja na njega i na sve junake Domovinskog rata koji su i danas inspiracija i usmjerenje u radu za dobrobit domovine.

- Postoje ratnici i junaci Domovinskog rata kroz koje oslikavamo karakter hrvatskog branitelja. Takav je bio Damir Tomljanović-Gavran, čovjek koji je u sebi posjedovao liderstvo, ali i ljubav, snagu i autoritet, čovjek s karakterom, jasnom vizijom i čistim srcem, odlučan i odvažan, pouzdan i pravedan, stoji u priopćenju ministra Medveda.

Ističe da je Tomljanović-Gavran dao svoj život za slobodu koju danas imamo.

- Dužni smo čuvati sjećanje na njega i na sve naše junake Domovinskog rata, koji su nam i danas inspiracija i usmjerenje u našem radu za dobrobit naše domovine, naglasio je ministar.

Izrazio je uvjerenje da će se i na buduće generacije prenijeti taj osjećaj poštovanja žrtve koju smo kao narod podnijeli u obrani i oslobađanju domovine, uz vječnu zahvalnost svima koji su položili svoje živote za našu slobodu i neovisnost.

Tomljanović-Gavran dragovoljno je u kolovozu 1990. pristupio Jedinici za posebne namjene MUP-a u bazi Rakitje pokraj Zagreba.

Tijekom Domovinskog rata borio se na mnogim ratištima, a poginuo je 17. veljače 1994. tijekom nadzora svojih položaja na obroncima Velebita (Tulove Grede), kao zapovjednik 2. bojne 1. gardijske brigade Tigrovi te zapovjednik 1. sektora, IZM Zadar - ZP Split.

O njegovoj hrabrosti, požrtvovnosti i junaštvu govore brojna priznanja i odlikovanja, kao i svjedočanstva njegovih ratnih prijatelja kojima je bio i ostao uzor, navodi Ministarstvo branitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!