Medved: Građani neće biti prepušteni na milost i nemilost rastu cijena

04.06.2022.

14:10

Autor: Hina/HRT/V.G.

Tomo Medved

Tomo Medved

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved kazao je u subotu kako vjeruje da će Vlada na sjednici početkom tjedna donijeti mjere u smjeru zaustavljanja rasta cijena energenata, te poručio kako građani u tome neće biti prepušteni sebi.

- Vjerujem da će ove mjere koje ćemo donijeti na sjednici vlade koja će, kao što je predsjednik Vlade rekao, biti odmah početkom tjedna, ponovno biti u smjeru zaustavljanja rasta, odnosno, pomoći našem stanovništvu, kao što smo to činili i svo ovo vrijeme koje je iza nas, rekao je Medved.

Napomenuo je kako premijer Andrej Plenković zajedno s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem međuresorno radi na osmišljavanju konkretnih mjera, među kojima je bilo govora o trošarini, ali i o mogućnosti smanjenja marži.

- Svjedoci smo rasta cijene energenata. Hrvatska se sve do sada zaista uspješno nosila s time konzumirajući sve raspoložive mjere koje smo imali, kazao je Medved i Karlovcu na susretu braniteljica Domovinskog rata.

- Naš narod zasigurno neće biti prepušten na milost i nemilost divljanju rasta cijena energenata. Kao što smo to činili dosad, tako ćemo i ubuduće, dodao je.

Na novinarsko pitanje kasni li se s mjerama te kakav je njegov stav o plutajućim trošarinama koje spominje oporba, ministar je kazao kako oporba bez odgovornosti predlaže i konstantno kritizira, što je razumljivo no "Vlada ima odgovornost i Vlada je dosad pravovremeno i s odgovarajućim mjerama reagirala u tom smjeru, i tako će to biti i sada".

Pozvao je na strpljenje do početka tjedna, kada će biti donijete konkretne mjere te izrazio uvjerenje da "građani itekako znaju koliki napor Vlada čini da bi oni lakše podnijeli teret ovih cijena, a mi ćemo osmišljavati i iznalaziti dostupne mjere kako bi im pomogli".

Medved: Nije mi poznato na koje djelovanja Armije BiH je mislila Hrvoj Šipek

Potpredsjednik Vlade RH ministar Tomo Medved rekao je subotu u Karlovcu kako mu nije poznato na koji je događaj mislila glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek kada je rekla da se provode izvidi vezane uz naznake da je Armija BiH tijekom Domovinskog rata ušla na teritorij Hrvatske.

Na upite novinara u Karlovcu gdje je nazočio 3. susretu braniteljica Domovinskog rata, ministar hrvatskih branitelja Medved komentirao je izjavu glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, koja je u prije nekoliko dana, uz ostalo, rekla da se provode izvidi 'stoga što ima naznaka da je Armija BiH ušla na područje Hrvatske. Više od toga neću reći', dodala je Hrvoj Šipek.

Upitan jesu li Armija BiH i Hrvatska vojska surađivale u Domovinskom ratu, ministar Medved je rekao da je određenih elemenata suradnje bilo.

Na pitanje je li Armija BiH (tijekom Domovinskog rata) djelovala na prostoru Hrvatske, Medved je odgovorio kako je državna odvjetnica izjavila to što je izjavila i da on to ne bi htio tumačiti, jer ne zna točno na koji je prostor mislila ili na koji točno događaj. Novinare je uputio da glavu državnu odvjetnicu pitaju o tome.

Obveza je svih nas da u fazi izvida pazimo što i kako komentiramo pojedine događaje ili aktivnosti iz Domovinskog rata, a ja kao aktivni svjedok i sudionik Domovinskog rata znam niz detalja i svu složenost obrane, te okolnosti vezane na pogranični dio Republike Hrvatske i BiH, istaknuo je Medved.

Kroz operaciju Oluja deblokirana i bihaćka enklava

Podsjetio je i da je Republika Hrvatske kroz Vojno redarstvenu operaciju Oluja deblokirala bihaćku enklavu (BiH) i time spriječila strahoviti pokolj koji je mogao uslijediti.

Potpredsjednik Vlade Medved podsjetio je i na izbjeglištvo desetaka tisuća stanovnika Zapadne Bosne na područje Karlovca u Turnju (1994./1995.), a što je već, kako ističe, malo zaboravljeni detalj, ali i na izbjeglištvo Hrvata Slunja, Cetingrada i Rakovice, koji su pred velikosrpskom agresijom u studenom 1991. prebjegli u Zapadnu Bosnu.

- Želim podsjetiti javnost, govori se o konkretnom području bivše općine Slunj. Određenih elemenata suradnje Hrvatske vojske i Armije BiH je bilo na prostoru bivše Općine Slunj, s obzirom na žestinu napada neprijatelja Srba i tzv. Armije JNA. Više od 15.000 ljudi iz Hrvatske je bilo prihvaćeno na području Zapadne Bosne; jer da nisu u tom trenutku izbjegli iz Hrvatske pitanje je tko bi ostao živ; jer oni koji su ostali na tom području, bili su ubijeni od neprijatelja i strahovito je velik broj i masovnih stratišta i pojedinačnih grobnica, rekao je ministar Medved.

Naglasio je da je već tada bila nužna suradnja zapovjednika Hrvatske vojske s određenim dužnosnicima BiH, koji su obnašali konkretne dužnosti.

Potpredsjednik Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik premijera Plenkovića u Karlovcu sudjeluje na 3. susretu braniteljica Domovinskog rata. Nazočio je svetoj misi u crkvi Presvetog Srca Isusovog, a potom na svečanoj akademiji u Domu HV-a 'Zrinski'.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!