Izmjene zakona kako bi se povećao iznos osobne invalidnine branitelja

30.06.2023.

18:43

Autor: Hina/HRT/A.S.

Sjednica Vlade

Sjednica Vlade

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Povećanje iznosa osobne invalidnine i drugih prava koja se računaju na temelju proračunske osnovice te osnivanje ustanova za trajni smještaj branitelja, predlaže Vlada izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelj Tomo Medved na sjednici Vlade u petak, s koje su predložene izmjene upućene u saborsku proceduru, naglasio je kako se njima omogućava da iznos prava iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata bude usklađen s ekonomskim stanjem u Hrvatskoj.

Prema važećim zakonskim odredbama, naveo je, osobna invalidnina i druga prava određuju se u postotku od proračunske osnovice, a s obzirom da se iznos proračunske osnovice od 2001. godine nije mijenjao, iznosi prava hrvatskih ratnih vojnih invalida, drugih prava po osnovi oštećenja organizma ili gubitka člana obitelji - isti su 22 godine, dok su iznosi prosječne neto plaća u Republici Hrvatskoj rasli, naveo je.

- Izmjenama zakona predlažemo da se mjesečni iznosi osobne invalidnine, posebnog doplatka za njegu i pomoć druge osobe, ortopedskog doplatka, naknada za njegovatelja i obiteljske invalidnine, određuju od osnovice koja se određuje odlukom Vlade. Time će se omogućiti da iznos prava iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata budu usklađeni s ekonomskim stanjem u Republici Hrvatskoj, naglasio je.

Izmjenama i dopunama Zakona predviđene su i izmjene uvjeta za ostvarivanje prava na naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje. Izmjenama se zakon usklađuje s odredbama iz Zakona o mirovinskog osiguranja radi mogućnosti duljeg zadržavanja u svijetu rada. Predlaže se i stvaranje preduvjeta za osnivanje ustanova za trajni smještaj hrvatskih branitelja koji za njim imaju potrebu.


- S obzirom na starenje populacije hrvatskih branitelja, potreba nemoćnih i bolesnih, kao i onih u samačkim kućanstvima, očekuje se kontinuirani porast hrvatskih branitelja kojima će biti potrebna institucionalna pomoć u obliku smještaja trajne naravi. Stoga je u zakonu predviđena pravna osnova za osnivanje navedenih ustanova, objasnio je Medved.

Medved: Štitimo prava i dostojanstvo hrvatskih branitelja


- I ovim prijedlogom zakona nastavljamo promicati ulogu hrvatskih branitelja u društvu te njegovati vrijednosti stvorene u Domovinskom ratu, rekao je u uvodnom govoru na sjednici Vlade Medved, koji je vodio sjednicu umjesto premijera Andreja Plenkovića. 

Medved je rekao da će se povećati iznos osobne invalidnine i drugih prava koja se računaju na temelju proračunske osnovice, a stvara se i pravni temelj za osnivanje ustanove za dugotrajni smještaj branitelja koji se ne mogu brinuti o sebi, niti imaju članove obitelji koji bi o njima mogli brinuti. 

Također, izmjenom zakona provodi se usklađivanje sa Zakonom o mirovinskom osiguranju te zamjena novčanih kazni u kunama novčanim kaznama u eurima. 

- Podsjećam da smo jedinstvenim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji unaprijedili sustav skrbi i prilagodili ga potrebama hrvatskih branitelja, dragovoljaca, ratnih vojnih invalida i njihovih obitelji, kazao je Medved.

Prvih 5 posto vraća se 1. srpnja 

Podsjetio je i na Zakon o nestalima i Zakon o civilnim stradalnicima u Domovinskom ratu, te da je Vlada ispravila nepravdu prema 62.000 branitelja i njihovim obiteljima, kojima su za 10 posto bile smanjene mirovine ostvarene po posebnim propisima. 

Prvih pet posto vraća se 1. srpnja, a drugih pet posto od početka sljedeće godine, i to nakon što je Vlada već na početku prvog mandata vratila prvih 10 posto, istaknuo je Medved. 

Također je podsjetio kako su u Šibeniku, Sinju i Petrinji, a uskoro i u Daruvaru, otvorili veteranske centre vrijedne više od 45 milijuna eura.

Premijer Plenković je sudjelovao na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu. Zbog kašnjenja polijetanja zrakoplova prema Hrvatskoj Plenković nije stigao na vrijeme u Zagreb, pa je Medved vodio sjednicu Vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!