09:58 / 28.10.2020.

Autor: M.M./Studio 4/HRT/Hina

Medved nakon sastanka Koordinacije: Donijeli smo prijedloge konkretnih mjera

-

-

Foto: - / -

Održana je prva sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti.
Održana je prva sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti pod predsjedanjem ministra hrvatskih branitelja i predsjednika Koordinacije Tome Medveda, a usvojen je niz mjera za sveobuhvatan pristup sprječavanju radikalizacije u društvu.

➡️ Ranjeni policajac na Trgu sv. Marka uspješno operiran, napadač počinio samoubojstvo   
➡️ Božinović: Državne institucije treba zaštititi    
➡️ Stanje sigurnosti i prijetnje premijeru - analiza   

Predsjednik Koordinacije Tomo Medved rekao je kako su proveli temeljitu analizu po svim nadležnim resorima, zaprimili njihove preporuke i prijedloge, te donijeli prijedloge konkretnih mjera koje će danas uputiti Vladi.

- Radi se o mjerama koje pokrivaju sve sektore društva, sva bitna područja, a vezno za zaključak Vlade kako je bio strukturiran, rekao je ministar Medved. 

 

Sjednici u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici prisustvovao je i savjetnik predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić

Ovo je bila prva sjednica nakon oružanog napada na zgradu Banskih dvora 12. listopada. Sazvana je nakon prošlotjedne sjednice Vlade. Koordinacija je zadužena da na temelju analiza predloži mjere za sprječavanje radikalizacije, što je aktualizirano nakon pucnjave na Trgu svetog Marka. 

Kad Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti predloži odgovarajuće mjere, moguće je sazivanje sjednice VNS-a.

Predsjednik Republike Zoran Milanović ranije je izjavio da Vlada u sustavu domovinske sigurnosti nije ovlaštena davati naloge Koordinaciji, već je za to ovlašten jedino VNS. Koordinaciju je također nazvao "paratijelom".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!